Új év, új étel!

Forrás: Budai Egészségközpont
Sokaknál az újévi fogadalmak közé tartozik a tudatos táplálkozás és az életmódváltás. Szerencsére a kettő kéz a kézben jár, ugyanis a megfelelően összeállított étrend tekinthető az egyik leghatékonyabb eszköznek a testi és lelki egészség megőrzésében.

Az egészséges alapanyagok felhasználása, megfelelő elkészítés után ideális mennyiségben elfogyasztva az első lépés az új életmód felé, amely mozgással kiegészítve jó hatással van a plusz kilók elleni küzdelemre is.

Melyek azok az alapanyagok, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében és hogyan érdemes fogyasztanunk? 

Tarnai Irén dietetikus„A hidegebb hónapokban hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, az influenza és egyéb vírusok könnyebben ledöntenek minket a lábunkról.
Ebben az időszakban több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, hogy megbirkózzon a kórokozókkal.
Az elérhető gyümölcsök és zöldségek tárháza nem olyan gazdag, mint a melegebb hónapokban, ám választék azért most is van, az elkészítés módja pedig lehet változatos.
A legjobb, ha minden nap fogyasztunk belőlük, nyersen, vagy főzve.
Az Okostányér táplálkozási ajánlás fele-fele arányban tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt (napi 500 gramm mennyiségben), illetve gabonaféléket és a teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszereket” – mondta Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

 

okostanyer.hu

Színezzük meg a hétköznapokat!

Lehetőleg az itthon is kapható idénygyümölcsökből és zöldségekből válogassunk, hiszen a természetes fényben termett finomságok vitamintartalma jóval nagyobb, ízletesebbek, zamatosabbak.

A választék pedig legyen színes, minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, céklát, sárgarépát, brokkolit, kelbimbót, kelkáposztát, mangoldot.

Az egyes gyümölcsök és zöldségek ugyanis eltérő vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ha sokat fogyasztunk belőlük, segítenek a vírusok és baktériumok okozta fertőzések leküzdésében.

A zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztása kedvezően hat egészségi állapotunkra, számos betegség, többek közt az elhízás kialakulásának esélyét csökkenti.

A bennük található rostok és antioxidánsok előnyösek pl. a szív- éd érrendszeri betegségek megelőzésében. Nagyobb mennyiségű zöld leveles zöldség és gyümölcs fogyasztásával jelentős mértékben csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Mit fogyasszunk?

Télen is csodás gyümölcssalátát készíthetünk narancsból, mandarinból, banánból, almából, amelyet felturbózhatunk mandulával, mogyoróval vagy dióval, illetve zöldséggel, pl. zellerrel (Waldorf saláta: alma, zeller, dió,sajt).

Ha igazi vitaminbombára vágyunk, a reggeli vagy esti szendvicsben mindig legyen C-, B1-, B2-, B6-vitaminban és folsavban gazdag paprika. A fejes és vöröskáposzta szintén gazdag C- és B-vitaminforrások, de magas rosttartalmuk miatt segítik az emésztést is.

Egy kis savanyúkáposzta az immunrendszer legfinomabb erősítője, kitűnő hatása van a bélflórára, különösen akkor egészséges, ha nyersen fogyasztjuk. A sárgarépa nagyon jó „nasi” az édesség helyett, így a bevitt kalóriát is tudjuk csökkenteni, viszont növelhetjük szervezetünk A-, B-, C- és E-vitamin tartalmát.

A cékla gazdag többek között káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, valamint antioxidánsokban is. A sütőtök C- és B-vitamin-forrás és karotinoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz.

Nagyon finom önmagában is, de elkészítési lehetőségei változatosak, így akár krémlevesként is fogyasztható vitamindús csemege. Az alma, körte mindig jól jön, ha mondjuk tízóraira lenne szükségünk, de sajtok mellé is fogyaszthatók.

Nem csak, hogy számos vitamint, mint például C-, B-vitamint, de kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, illetve pektintartalmuknak köszönhetően segítik az emésztőrendszer egészséges működését.

Ha pedig szeretnénk megelőzni vagy legyőzni a náthát és C-vitaminra lenne szükségünk, a csipkebogyó, petrezselyem, snidling, turbolya, menta, citromfű és gyömbér lesz a segítségünkre.

A csipkebogyót hideg vízben áztassuk a teakészítéshez, így megőrizhetjük a vitamintartalmát. A gyömbér természetes köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő.

pexels.com

„Ha eddig nem volt a táplálkozásunk része az egészséges alapanyagok felhasználása, akkor itt az ideje a változtatásnak.
Lehetőség szerint válasszuk az évszaknak megfelelő, szezonális alapanyagokat, s ha tehetjük, vásároljunk hazai, helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt.
A természet számtalan kincset tartogat, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében.
Télen szükség lehet plusz vitaminkészítmények használatára is, ám ha minden nap eszünk friss zöldséget gyümölcsöt, salátát vagy főzeléket akkor nemcsak, hogy egészségesebbek lehetünk, de kiválthatjuk velük az édességeket és a nassolni valókat is, amely segítheti a megfelelő étrendünket” – tette hozzá a dietetikus.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!