Mikrobiom: mindenkinek van, de mindenkinek más

Forrás: greendex.hu
Baktériumok, gombák és vírusok sokasága van jelen a testünkön és a testünkben. Ettől nem kell megijedni, teljesen természetes. Sokuk rendkívül fontos szerepet tölt be az életünkben, befolyásolják az emésztésünket, az immunrendszerünk működését, az egészségünket, sőt, a hangulatunkat, a mentális egészségünket is.

Bár az „antibakteriális” kifejezés mágikus szóvá vált a legkülönfélébb termékek esetében – zoknitól kezdve tisztítószerekig sokfelé találkozhatunk vele –, és hétköznapi dolog antibiotikumot szedni, amikor megbetegszünk, valójában rengeteget köszönhetünk a mikrobáknak.

Hihetetlenül rossz ötlet lenne arra törekedni, hogy eltöröljük őket a Föld színéről, vagy akár csak a saját szűk környezetünkből.

stock.adobe.com

Szó sincs arról, hogy ne léteznének az egészségünkre nézve veszélyes mikrobák, vagy hogy az antibiotikumok minden esetben elítélendők. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy komoly stresszhatások esetén ellenünk fordulhatnak akár olyan mikrobák is, amelyek normális körülmények esetén kölcsönösen előnyös kapcsolatban állnak velünk.

Mégis, ha a teljes képet nézzük, ezek a parányi lények óriási szerepet játszanak az életünkben – pozitív értelemben. Világuk, mely természetesen messze túlterjed a szervezetünkön, igazán lenyűgöző.

Különbözik, változik

Az emberi mikrobiom mindenkinél más, de az eltérés mértékében érdekes módon vannak különbségek. Az iparosodott társadalmakban nagyobbak az egyének közti különbségek.

Mikrobiomunk összetétele a testünk egyes részein eltérő mértékben ugyan, de változik. Változások egészen különböző időléptékekben, pár órás és több éves távlatban is bekövetkeznek.

Van valami, ami viszont a legtöbb embernél hasonló (bár nem minden időpontban): a testünkben lévő sejteknek mindössze megközelítőleg a fele hagyományos értelemben a sajátunk, a másik fele a velünk élő baktériumoké.

Részben örököljük, de a környezet szerepe hatalmas

Döntően a környezet határozza meg az emberi bél-mikrobiomot, nem az egyén genetikai háttere. A különféle típusú környezetek a mikrobiommal összefüggésben egészen eltérő egészségügyi hatásokkal járnak.

Mikrobiomunkat környezetünk biológiai változatossága, a háznál tartott állatok és társadalmi interakcióink mind alakítják.

Életre szóló kezdetek

Az, hogy a korai életszakaszokban milyen hatások érnek minket, egész életünkre kiterjedő hatásokkal jár a mikrobiommal összefüggésben. A születés módja – természetes hüvelyi úton vagy császármetszéssel – és helyszíne (kórházi vagy otthoni környezet), a korai életszakaszokban kapott antibiotikumok és a társas érintkezések mind hosszú távon befolyásolják az életünket ezen a módon is.

unsplash.com

A szülésnél a természetes út és az otthon szülés kedvezőbb a mikrobiom szempontjából.

Rosszul bánunk velük

A császármetszések emelkedő száma, a nyugatias életmód terjedése nagy mértékben kedvezőtlen irányba formálja a mikrobiomunkat. Többek között ez állhat a nem fertőző, mégis járványszerűen terjedő civilizációs betegségek hátterében.

Az iparosodáshoz és a városiasodáshoz kapcsolódó változások nagyon összetettek. Ezek a folyamatok az étrendtől kezdve a környezettől való technológiai elszigetelődésen keresztül rengeteg változást hoztak, a mikrobiomunk és az emberi szervezet együttes fejlődése azonban nem ilyen körülmények között zajlott. 

Ez rányomhatja a bélyegét a mikrobiomunk – és így saját magunk – egészségére. Ide kapcsolódik a túlzásba vitt higiéniai, tisztálkodási szokások és az alkalmazott tisztálkodószerek hatása is.

Az antibiotikumok nyakló nélküli használata a gyógyászatban (és a mezőgazdaságban) pedig – amellett, hogy megtépázza a számunkra fontos baktériumközösségeket – hozzájárul az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez, aláásva ezzel a lehetőségeinket a valóban veszélyes bakteriális betegségek elleni védekezésre.

pexels.com

Mit tehetünk a mikrobiomunkért, az egészségünkért?

Az imént felvetett problémákra mind léteznek megoldások. Király Ágnes tavaly megjelent könyvének kapcsolódó fejezete alapos áttekintést ad a témakörről. Ez és több szakirodalom alapján többek között a következő tanácsokat érdemes megfogadnunk:

Étkezzünk változatosan, kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket!

Fogyasszunk élelmi rostokat, de ne csak gabonákból!

Együnk, igyunk fermentált ételeket és italokat!

Töltsünk minél több időt a szabadban, változatos természeti környezetben!

Érintkezzünk többet az élettel teli talajjal és más élőlényekkel!

Törekedjünk a vegyszerhasználat minimalizálására a háztartásban is!

Mozogjunk rendszeresen!

Mindezekkel ráadásul a mikrobaközösségeinkre gyakorolt hatáson kívül is jobbá, egészségesebbé tehetjük az életünket, ökológiai szempontból is kedvező módon.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!