Az időszakos böjt javíthatja az egészségi állapotot

Forrás: Medical Online
Egy vizsgálatban olyan résztvevőket követtek nyomon, akik heti öt napon keresztül 16 órát böjtöltek három hónapon keresztül. A tudósok azt találták, hogy a jó egészségi állapot több markere is növekedett, emellett csökkent egy olyan marker, amely a daganatos progresszióról ismert.

A Mainzi Egyetem tudósai a diéta lehetséges egészségügyi előnyeit kívánták feltárni. A vizsgált időszakban harminc résztvevő kötelezte el magát a 16:8-as rendszer mellett, miközben kérdőíveket töltöttek ki, felmérték a fáradékonyságukat, és vérmintát is vettek tőlük a biomarkerek elemzéséhez. 

Ezeket két hét múlva, négy hét múlva és a böjtölési időszak lejárta után végezték el. Minden résztvevőnek be kellett tartania a szokásos életmódját, kivéve az étrend megváltoztatását.

pinterest.com

A Nutrients tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint egy átlagos résztvevő közel 20 százalékos javulást tapasztalt az életminőséget illetően minden mérőszámban, beleértve a fizikai és mentális egészséget, a fizikai „működést" és a fájdalmat.

Némelyiküknek mindössze két hétre volt szüksége, másoknak azonban akár négy hétre is, hogy észrevehető javulást érjenek el. 

Három hónapos diéta után a mentális fáradtság körülbelül 40 százalékos relatív csökkenése volt tapasztalható, bár két hét után nem tudtak jelentős különbséget kimutatni.

Szintén jelentősen csökkent az IGF-1, az inzulinhoz hasonló hormon, amely szerepet játszik a tumorok növekedésében.

Az eredmények összességében azt mutatták, hogy az időszakos böjt ebben a rutinban biztonságos és elősegítheti az egészséget, de csak bizonyos figyelmeztetések mellett.

stock.adobe.com

Ahogy arra a tanulmány rámutat, a kutatási minta mérete túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy jelentős következtetéseket lehessen levonni az időszakos böjt hatékonyságáról, míg a vizsgálat kérdőíves stílusa torzításokat is eredményezhet.

A tanulmány azonban mérhető különbségeket mutatott ki a résztvevők vérében, így valószínűleg van pozitív hatás, legalábbis az érintettek esetében.

A kutatók szerint ez bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy a böjt jótékony hatással lehet a több műszakban dolgozókra, sőt a rákos emberekre is – bár ehhez lényegesen több vizsgálatra lenne szükség, mielőtt ezt javasolnák.

A szakemberek most azt remélik, hogy több vizsgálatot végezhetnek a jövőben az időszakos böjtöléssel kapcsolatban, hogy kiderüljön, hogyan illeszthető be a betegellátásba.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!