Az időszakos böjt javíthatja az egészségi állapotot
A Mainzi Egyetem tudósai a diéta lehetséges egészségügyi előnyeit kívánták feltárni. A vizsgált időszakban harminc résztvevő kötelezte el magát a 16:8-as rendszer mellett, miközben kérdőíveket töltöttek ki, felmérték a fáradékonyságukat, és vérmintát is vettek tőlük a biomarkerek elemzéséhez.
Ezeket két hét múlva, négy hét múlva és a böjtölési időszak lejárta után végezték el. Minden résztvevőnek be kellett tartania a szokásos életmódját, kivéve az étrend megváltoztatását.
A Nutrients tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint egy átlagos résztvevő közel 20 százalékos javulást tapasztalt az életminőséget illetően minden mérőszámban, beleértve a fizikai és mentális egészséget, a fizikai „működést" és a fájdalmat.
Némelyiküknek mindössze két hétre volt szüksége, másoknak azonban akár négy hétre is, hogy észrevehető javulást érjenek el.
Három hónapos diéta után a mentális fáradtság körülbelül 40 százalékos relatív csökkenése volt tapasztalható, bár két hét után nem tudtak jelentős különbséget kimutatni.
Szintén jelentősen csökkent az IGF-1, az inzulinhoz hasonló hormon, amely szerepet játszik a tumorok növekedésében.
Az eredmények összességében azt mutatták, hogy az időszakos böjt ebben a rutinban biztonságos és elősegítheti az egészséget, de csak bizonyos figyelmeztetések mellett.
Ahogy arra a tanulmány rámutat, a kutatási minta mérete túl kicsinek bizonyult ahhoz, hogy jelentős következtetéseket lehessen levonni az időszakos böjt hatékonyságáról, míg a vizsgálat kérdőíves stílusa torzításokat is eredményezhet.
A tanulmány azonban mérhető különbségeket mutatott ki a résztvevők vérében, így valószínűleg van pozitív hatás, legalábbis az érintettek esetében.
A kutatók szerint ez bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy a böjt jótékony hatással lehet a több műszakban dolgozókra, sőt a rákos emberekre is – bár ehhez lényegesen több vizsgálatra lenne szükség, mielőtt ezt javasolnák.
A szakemberek most azt remélik, hogy több vizsgálatot végezhetnek a jövőben az időszakos böjtöléssel kapcsolatban, hogy kiderüljön, hogyan illeszthető be a betegellátásba.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!