Korhatáros élmények

2023. 01. 21.
A gyerekek nemcsak a televízióban vagy az interneten, hanem az utcán, utazás vagy olvasás, de akár tásasjátékozás közben is találkozhatnak az életkoruknak nem megfelelő tartalmakkal.

Az adventi időszakban két kisebb gyermekünk is betöltött egy-egy vízválasztó kort, Réka 12, Dávid pedig 15 éves lett. Sok szempontból változik innentől az élet.

Utazásnál a legtöbb esetben egy tizenkét éves már nem számít gyereknek, de ha tizennégy év fölött van, és történetesen nincs diákjegy egy programra, akkor bizony a mi családunk hét (!) felnőtt jegyet vált.

Nemcsak anyagilag változik az életünk, hanem a tartalomfogyasztás terén is, hiszen Dávid most már a 16. életévében van, ezért úgy gondolja, hogy már megnézheti a 16-os korosztálynak szóló tartalmakat, és mindenféle szabályozásunk ellenére játszhat a 16 éven felüli videójátékokkal.

pexels.com

Réka szülinapi buliján csajos estét tartottunk, nálunk aludt három barátnője, és ahogy a társasjátékok sorban előkerültek, rá kellett csodálkoznom, hogy érdekesen van meghatározva néhány korhatár a dobozokon.

Bűnügyi nyomozós, böngészős játékot játszottunk, ahol örömmel láttam, hogy piktogramok segítik a szülőket, hogy melyik eset mennyire biztonságos, milyen témákat érint.

Egy gyilkosságot tartalmazó játék leírása például arra biztatja a szülőket, hogy először játsszák végig ők maguk, és utána döntsenek, hogy 14 éven aluli gyerkőccel is lejátszható, vagy csak 14 év fölött vágnak bele. A másik nehéz téma a filmek korhatár-besorolása volt ezen az estén…

Mivel nincs tévé-előfizetésünk, csak filmeket nézünk a két legnagyobb szolgáltató listájából, így mindig egyértelmű, hogy milyen filmet ki nézhet. Mivel Rékánk is betöltötte a 12. életévét, végre sokkal több film nézhető együtt, így rákerestem a besorolásra és kiválasztottam az egyik kedvenc, kihagyhatatlan karácsonyi filmemet, az Igazából szerelem című klasszikust.

freepik.com

Csak halvány emlékeim voltak, hogy van benne néhány pikáns jelenet, de ott szembesültem a képernyő előtt négy kistini lány társaságában, hogy némi magyarázat szükséges, mit is csinálnak a felnőttfilmes színészek „fénydublőrei”, és mit is jelent ez a szó.

Csak kicsit voltam zavarban, de aztán rájöttem, hogy ahol egy órája még szülőszobásat játszott a négy lány, egy orvos, egy szülésznő és két dúla lányai, vajúdással, függőleges pozícióban zajló szüléssel, ott nem sok kérdés merülhet fel…

Szonda Györgyi

S-e-x s-hop. Sex shop! Kiáltott fel büszkén Réka, amikor ezt a nehéz szót elolvasta az utcán. Aztán azt kérdezte: Apa! Ott mit lehet venni?

Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, egy buszon ültem, és nem volt velem a feleségem. Tél volt, és korán sötétedett, a boltok kirakatai világítottak,a karácsonyi fények pompájábólpedig ez az üzlet feltűnő volt a rózsaszín, csillogó-villogó „pompájával” az akkor hat-hét éves kislányom számára.

freepik.com

A velünk utazók több táborra szakadtak. Valaki mosolygott, valaki kíváncsian várta, hogy jövök ki ebből, voltak a drukkerek, akik szurkoltak a szerencsétlen apukának, hogy nyögjön már ki valamit, és akadtak, akik próbáltak úgy tenni, mintha nem vettek volna észresemmit, és még sohasem hallották volna azt a szót, hogy szex.

Lefordítottam a lányomnakaz angol szavakat magyarra, illetve elmondtam, hogy oda felnőttek járnak, ezért van rajta a tizennyolcas karika. Réka ezért egy ideig minden dohányboltra azt hitte, hogy ott is kapható szex.

Mára már megbeszéltük, hogy mi miért korhatáros, és ezeket azért kell jelezni, hogy az ember tudjon arról dönteni, be akar-e menni, meg szeretné-e nézni, hallgatni, el akarja-e olvasni stb.

Küttel Dávid

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!