Krónikus hörgőgyulladást is jelezhet az elhúzódó köhögés

2023. 01. 14.
Forrás: Pharma Online
Ha a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, elhúzódó köhögésről beszélünk. Jelentkezhet légúti fertőzés maradványaként, de több betegség, például reflux, asztma, COPD, szívelégtelenség is kiválthatja, vagy krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet.

Egy lehetséges kiváltó ok: krónikus hörgőgyulladás

A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár. Hörgőgyulladás esetén a hörgők falát bélelő nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek.

A hörgőgyulladás lehet akut, rendszerint vírusos eredetű, ilyenkor általában 7-10 nap alatt elmúlnak a tünetei.

freepik.com

A krónikus hörgőgyulladás esetén azonban a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll, és a panaszos időszak legalább az elmúlt két évben ismételten jelentkezett.

Ilyen esetben a kialakulásában nem vírusfertőzés, hanem a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet. Ennek legfőbb oka a dohányzás vagy a szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben.

De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

pexels.com

Ilyen esetben forduljon orvoshoz!

Ha nyolc hétnél tovább tartó köhögés jelentkezik, akár száraz vagy hurutos, váladékkal kísért, mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás.

Az elhúzódó panaszok mellett fokozott a légúti megbetegedések kockázata, ugyanis a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket.

A krónikus hörghurut emellett a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD egyik típusa is. Erről a betegségről tudjuk, hogy habár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető.

Idejében felismerve az állapotromlás lelassítható, a betegek életminősége jelentősen javítható, a kivizsgálást ezért sem javasolt halogatni.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!