Megtalálták a depressziót az agyról készült felvételeken

2023. 01. 08.
Forrás: Medical Online
A depresszió gyógyítása nem egyszerű feladat, a jövőben azonban jóval könnyebbé válhat. Az amerikai Baylor College of Medicine kutatói azt állítják, kifejlesztettek egy hangulat dekódolására alkalmas metódust, amely segítségével az agy aktivitását figyelve leolvashatóvá válik az adott személy érzelmi állapota – számolt be róla az IFLScience.

Sameer Sheth, a projekt vezetője szerint ez az első alkalom, hogy az emberi érzelmeket az agyi régiók megfigyelésével ilyen pontosan tudták detektálni. Sőt, a csapat arra is módot talált, hogy stimulálja az adott agyi területet, ezzel pedig pozitív hangulatot sikerült generálniuk.

A vizsgálat egyik résztvevője, akit John néven emlegetnek, azt nyilatkozta, olyan érzés volt, mintha levették volna róla a lelki súlyokat.

pexels.com

Az orvosok mindezt úgy érték el, hogy fél tucat elektródát ültettek az illető agyába, pont oda, ahol a depresszió kapcsán megfigyelhető volt az érzelem. Az ilyen kezelés nem újdonság – a Parkinson-kór esetében már bevett gyakorlat –, ám a depressziót ez idáig nem sikerült ezzel kezelni. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, egyelőre nem érteni pontosan a folyamatot, így nincs szó arról, hogy mostantól ilyen kezelést is lehetne alkalmazni.

A vizsgálatba egyébként öt, súlyos depresszióban szenvedő embert vontak be. A jövőben több beteganyagra volna szükség a pontos következtetések levonásához, ám megjegyezték, hogy a beavatkozás drága, ráadásul invazív, így erre egyelőre nincs túl sok esély.

A vizsgálat során ugyanakkor feltárták a cinguláris kéreg aktivitását, amiről úgy tűnik, összefüggésben állhat a betegek rossz hangulatával. A szakemberek úgy vélik, a kapcsolat annyira erős, hogy az aktivitásból megjósolható, mennyire súlyos állapotú a beteg.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!