Gyorsan használható allergén-tesztet fejlesztettek

Forrás: ng.24.hu
A Valenciai Műszaki Egyetem (UPV) és a Eurekalert számolt be arról az újonnan fejlesztett tesztelési eljárásról, amellyel az elfogyasztani kívánt élelmiszerről gyorsan megállapítható, hogy tartalmaz-e allergéneket, s mekkora mennyiségben vannak azok jelen.

A kifejlesztett eszköz gyakorlatilag egy egyszerű teszt, amelynek prototípusa egyidejűleg képes kimutatni a mandulát és a földimogyorót, s olyan kereskedelemben kapható élelmiszerekkel tesztelték, mint például egy keksz, vagy müzliszelet.

Az eszközben egy 36 tagból álló mikroméretű hálózat azt teszi lehetővé, hogy egyszerre, egyetlen lépésben 36 vizsgálatot végezzenek el, amelyekből biztonsággal megállapítható, hogy valóban pozitív vagy negatív a teszt eredménye, azaz kiküszöbölhető a fals eredmény.

Az eszköz belső kalibrációjával és egy okostelefonnal együtt azt is képes megállapítani, hogy milyen mennyiségben van jelen az allergén az adott élelmiszerben, ez pedig fontos újdonság a hasonló próbálkozásokkal szemben.

n2.24.hu

Az eszköz olcsó, mindössze 1 euró az előállítási költsége a közvetlen kereskedelmi felhasználását is lehetővé teszi, így olyan eszköz kerülhet az emberek kezébe, amellyel valóban nagy biztonsággal megállapíthatják egy elfogyasztani kívánt élelmiszerről, hogy veszélyt jelent-e az allergiájuk miatt.

Ha az eszközt okostelefonnal is össze lehet kapcsolni, az nagyban megkönnyíti majd a kapott adatok kiértékelését a hétköznapi ember számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!