Ördögcsáklya kivonattal az ízületi gyulladások ellen

Forrás: PharmaOnline
A humán vizsgálati eredmények arra mutatnak rá, hogy az ördögcsáklya kivonatát tartalmazó készítmények a terápiás hatásosságukat illetően felvehetik a versenyt egyes nem szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, mindemellett az afrikai gyógynövény gyökere jól tolerálható megoldást kínál.

Ördögcsáklya: sivatagi körülmények között „edződött” növény

Az ördögcsáklya (Harpagyphytum procumbens, illetve Harpagophytum zeyheri) Afrikában régóta ismert és széles körben alkalmazott gyógynövény. A Dél- és Kelet-Afrika szavannás-sivatagos területein, illetve a Kalahári-sivatagban is előforduló lágyszárú, évelő növény tenyeret kitöltő méretű termései sajátos megjelenésűek a csáklyaszerű, szúrós tüskéikkel.

Bármennyire „extravagáns” is azonban a termés az általunk ismertekhez képest, a növény gyógyereje nem a termésében, hanem a gyökerében rejtőzik.

stock.adobe.com

A gyógyászatban a növény megvastagodott, körülbelül 20 cm hosszúságú, 3–5 cm vastagságú gyökereit használják, aprítást, szárítást és porítást követően. Míg Afrikában az ördögcsáklyagyökereket az ízületi fájdalmak csillapításán túl a lázas állapotok, a puffadás kezelésére éppúgy használják, mint a keserű ízére visszavezethetően étvágyjavítóként, addig a modern gyógyászatban az ördögcsáklya-készítményekhez elsősorban akkor fordulnak, ha az ízületi panaszokkal társuló gyulladások és fájdalmak oldása a cél.

Amint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottságának (Committee on Herbal Medicinal Products; HMPC) jelentéséből is kiderül, az ördögcsáklya gyökeréből – etanolos vagy vizes kivonással – folyékony vagy szilárd extraktumokat állítanak elő.

Az ördögcsáklya gyökeréből nyert kivonatokat tartalmazó szerek különféle formákban kerülnek forgalomba: a teák készítésére szánt kivonatok mellett kapszulák, tabletták is kaphatók, továbbá ismertek az ördögcsáklya topikális, bőrön alkalmazható készítményei is.

pexels.com

Egyáltalán nem ördögtől való a használata

Annak ellenére, hogy Afrikában az ördögcsáklya alkalmazása nagy múltra tekint vissza, a gyógynövény csak viszonylag későn, a XX. század derekán jutott el Európába. Mindez azt is jelenti, hogy jelenleg az ördögcsáklya készítményeinek biztonságos alkalmazását illetően legalább 30 évre visszanyúló (modern kori) evidencia áll rendelkezésre.

Az ördögcsáklya gyökerének fő hatóanyagai az ún. iridoid-glükozidok, amelyek közül kiemelhető a harpagozid. Emellett cukrok (elsősorban a tetraszacharid sztachióz), triterpének, fitoszterolok (főként béta-szitoszterol), aromás savak (kávésav, fahéjsav, klorogénsav) és flavonoidok (luteolin, kempferol) is találhatók benne.

A feltárt hatásmechanizmusokra visszavezethetően az ördögcsáklya gyökerének extraktumai eredményesnek mutatkoznak az ízületi gyulladás csökkentésében és a vele társuló fájdalom oldásában.

„Ördögbe a fájdalommal!”

A szakirodalom áttekintéséből kiderül, hogy az ördögcsáklya gyökerének kivonatai alkalmazhatók

– degeneratív ízületi megbetegedéseknél (pl. arthrosis, arthritis),

– reumás jellegű ízületi fájdalmaknál,

– hátfájás esetén.

Az ördögcsáklya térd- és csípő-osteoarthritis kezelésében mutatott hatásosságát támogatja az a vizsgálat, amely során 4 hónapon át részesültek a páciensek napi 6×435 mg Harpagophytum procumbens száraz kivonatos kezelésben, vagy napi 100 mg diacereinkezelésben (osteoarthritis kezelésére használt hatóanyag, Magyarországon nincs forgalomban).

Az eredmények rámutattak, hogy az ördögcsáklya kivonataival végzett kezelés kedvezőbb hatású, mint a referenciakezelés, illetve az ördögcsáklyás terápia mellékhatásspektruma is előnyösebb.

stoc.adobe.com

Humán vizsgálat alapján az ördögcsáklya kivonata a derékfájásos panaszok enyhítésében hasonló erősségűnek bizonyult, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő rofekoxib.

Egy 2001-ben végzett másik vizsgálat pedig arra mutat rá, hogy a több mint 6 hónapja derékfájásban szenvedőknél a naponta 960 mg dózisban alkalmazott ördögcsáklyagyökér 8 hetes kezelést követően jelentős, előnyös változást idéz elő a fájdalom mértékében. Mindemellett az ördögcsáklya gyökerével történő kezelés jól tolerálhatónak és számottevő mellékhatásoktól mentesnek bizonyul.

Ördögcsáklyával gyógyulni vágyó beteg a táránál

Az ördögcsáklya gyökerének a kivonatát tartalmazó készítmények napjainkban vény nélkül elérhetők. A készítmények használata elsősorban minor ízületi fájdalmaknál, köztük derék- és hátfájás esetén is használható. A készítmények önmagukban vagy egyéb gyógyszeres terápiák mellett – komplementer megoldásként – is alkalmazhatók. Ha az ördögcsáklyás készítmények 4 héten keresztüli alkalmazása nem vezet az állapot számottevő javulásához, orvoshoz kell irányítani a beteget – derül ki az EMA HMPC iránymutatásából.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!