Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

A só a stresszt is fokozza

Módosítva: 1/4/2023 Forrás: Medical Online 1 perc VitáltippekStresszstrokeszívbetegségmagas vérnyomás
A só fogyasztásának fizikai hatása jól ismertek: az elfogyasztott sómennyiség növekedésével együtt emelkedik a vérnyomás, ami a stroke és a szívinfarktus kockázatát is növelheti, ráadásul a túlzott sóbevitel attól függetlenül növeli a halálozás kockázatát, hogy mi a halál oka.

Hogy jobban megértsék a sejtek és a szervek reakcióját a folyamatosan magas sóbevitelre, az Edinburgh-i Egyetem kutatói egerekben vizsgálták a glütokortikoid nevű, a többi közt szív- és érrendszeri, kognitív és metabolikus sejtfunkciót alátámasztó hormonokat.

freepik.com

A négy éven át folytatott kutatás során egyértelműen megfigyelték, hogy a magasabb sótartalmú étrenden tartott egereknél jóval magasabb volt a stresszhormon szintje, akár nyugalmi állapotban, akár fizikai aktivitás után végezték a mérést. A kutatást vezető Matthew Bailey szerint ez azért is fontos eredmény, mert az ünnepi szezonban egyébként is több stressz érheti az embert a szokásosnál.

A szakértők szerint több millió életet menthetne meg, ha a nátrium-klorid alapú konyhasót csökkentett nátriumtartalmú, hozzáadott káliumot tartalmazó sóval helyettesítenék a háztartásokban.

Ez már csak azért is hasznos lenne, mert a magas nátriumbevitel és az alacsony káliumbevitel egyaránt jellemző világszerte, és mindkettő szoros összefüggésben van a magas vérnyomással, a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás magasabb kockázatával.