Hogy jobban megértsék a sejtek és a szervek reakcióját a folyamatosan magas sóbevitelre, az Edinburgh-i Egyetem kutatói egerekben vizsgálták a glütokortikoid nevű, a többi közt szív- és érrendszeri, kognitív és metabolikus sejtfunkciót alátámasztó hormonokat.
A négy éven át folytatott kutatás során egyértelműen megfigyelték, hogy a magasabb sótartalmú étrenden tartott egereknél jóval magasabb volt a stresszhormon szintje, akár nyugalmi állapotban, akár fizikai aktivitás után végezték a mérést. A kutatást vezető Matthew Bailey szerint ez azért is fontos eredmény, mert az ünnepi szezonban egyébként is több stressz érheti az embert a szokásosnál.
A szakértők szerint több millió életet menthetne meg, ha a nátrium-klorid alapú konyhasót csökkentett nátriumtartalmú, hozzáadott káliumot tartalmazó sóval helyettesítenék a háztartásokban.
Ez már csak azért is hasznos lenne, mert a magas nátriumbevitel és az alacsony káliumbevitel egyaránt jellemző világszerte, és mindkettő szoros összefüggésben van a magas vérnyomással, a stroke, a szívbetegségek és a korai halálozás magasabb kockázatával.