Kendermagolaj a bőrápolásban

2022. 12. 30.
Forrás: pharmaonline.hu
A kendermagból kinyert olajat legalább 3000 éve használják Kínában táplálkozási és kozmetikai célokra. Európában napjainkban a kendermag olaja viszonylag „új” olajnak számít, amely egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva. A kendermagból hidegen préselt olaj zöldes színárnyalatú, ízében és illatában pedig a dióra emlékeztető.

Optimális zsírsav-összetételű olaj

A kendermagból kinyert olaj számos növényi olajat maga mögé szorít a rangsorban, ha a hozzá köthető, egészségre kifejtett kedvező hatásokat tekintjük. A kendermag olaja különösen gazdag három telítetlen zsírsavban: az olajsavban, a linolsavban és az alfa-linolénsavban.

Amellett, hogy az említett értékes olajok magas arányban találhatók meg benne, a kendermagolajban az ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak, vagyis a linolsav és az alfa-linolénsav aránya a sokat emlegetett, kiegyensúlyozott 3:1 aránynak felel meg. Ez a zsírsavarány nem más, mint a FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization) ajánlásaiban szereplő, az egészségre kifejtett hatások szempontjából kedvező zsírsavarány.

pexels.com

A kendermagból kinyert olaj a táplálkozásban betöltött kiemelkedő szerepén túl pozitív hatást gyakorol a lipidanyagcserére és a kardiovaszkuláris egészségre. Továbbá a kendermag olajához kedvező immunmoduláns hatások kapcsolhatók, illetve több bőrgyógyászati kórkép kezelésében mutatkozik előnyösnek.

A száraz, ekcémás, pszoriázisos bőr ápolószere

A kendermagolaj mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva előnyös hatású lehet bőrszárazsággal járó panaszok esetében. A kendermag olajában található telítetlen zsírsavak javíthatják a bőr struktúráját, és hozzájárulhatnak a nedvességtartalma megőrzéséhez.

Vizsgálatok mutatnak rá, hogy a kendermagolaj szájon át adagolva javítja az atópiás dermatitisz tüneteit, illetve külsőlegesen, emulzióban alkalmazva kedvezően befolyásolja a bőr hidratáltságát.

pexesl.com

Az előnyös zsírsav-összetételű kendermagolaj jó hatású lehet a csecsemőkori és gyermekkori koszmó eltüntetésében csakúgy, mint a pikkelysömör, illetve az akné tüneteinek enyhítésében.

A telítetlen zsírsavakban dús kendermagolaj – antioxidáns hatására visszavezethetően – tompíthatja a szabad gyökök okozta bőrkárosodásokat, így a bőrszárazságot, a hiperpigmentációt és a ráncosodást. Vagyis a kendermagolaj azoknak a bőrkárosodásoknak az enyhítésében is segíthet, amelyek az életkor előrehaladtával vagy a napfény ultraibolya sugárzásának való kitettség miatt előbb-utóbb mindenkinél megjelenhetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!