Tudományos szenzáció: belső óránk állítható!

2011. 01. 02.
Szerző: Szimpatika
Az amerikai kutatók által felfedezett anyaggal akár tíz órával is vissza lehet állítani belső óránkat. A Longdaysin névre keresztelt anyagot nagyszabású kutatás útján sikerült megtalálni, amelynek során összesen 120 000 vegyi anyag belső órára gyakorolt hatását vizsgálták.
A Longdaysin három fehérjét támad meg, amelyek a biológiai óra szabályozásában vesznek részt. Az anyaggal például meg lehetne oldani a sokat repülők állandó időeltolódásból eredő problémáját – fejtették ki a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói.

A biológiai óra nemcsak az agyunkban, hanem más szövetekben is ketyeg, így a tüdőben, a májban és a szívben is. A rendszer mindenhol 24 órás ütem szerint dolgozik. A szervezet az alvásigényt, az éhségérzetet, az anyagcserét, a vízháztartást és a testhőmérsékletet is a napfény segítségével igazítja a környezethez. A biológiai óra gondoskodik róla, hogy gének ezrei kapcsolódjanak be, illetve ki egy bizonyos időpontban. Ebben meghatározó szerepet játszanak bizonyos fehérjék.
A 120 000 anyag vizsgálatához a kutatók emberi csontráksejteket változtattak meg genetikailag, hogy a biológiai óra befolyásolása láthatóvá váljon. Az egyik óraműködésért felelős génhez hozzácsatolták a világító luciferáz enzimet kódoló gént. Amennyiben a vizsgált anyag aktiválta az óragént, a sejtek világítani kezdtek.
A Longdaysin különösen erős hatásával tűnt ki. További laborkísérletekkel pedig megállapították a kutatók, hogy az anyag a sejteken belüli biológiai időbeállítást a dózistól függően akár tíz órával is visszaállíthatja. A hatást a modell-állatként használt zebrahalaknál is kimutatták.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!