Jót tenni jó! – Karácsonyi adománygyűjtő akciók

2022. 12. 15.
Forrás: greendex.hu
A szeretet ünnepének közeledtével számos segélyszervezet indított adománygyűjtést a rászorulók részére. A nehéz helyzetben élő embertársainknak egy-egy felajánlott ajándékkal igazi ünnepé tehetjük a karácsonyt.

Cipősdoboz

Idén 19. alkalommal szervezi meg a Baptista Szeretetszolgálat a Cipősdoboz akciót, mely mára Magyarország legnagyobb karácsonyi segélyakciójává vált. Az ajándékokat rászoruló gyermekeknek juttatja el a szervezet, olyanoknak, akiknél talán más nem is kerül a fa alá.

A Baptista Szeretetszolgálat elnökének, dr. Szilágyi Bélának a szavait idézve:

Minden kollégám, önkénteseink és partnereink szeme előtt csak az lebeg ebben az időszakban, hogy minél több doboz elkészítésére buzdítsuk az embereket, hogy végül a lehető legtöbb kisgyermeket meg tudjuk örvendeztetni!

pexels.com

Hogyan készíthet ajándékot?

Először is keressen egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt! Döntse el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja az ajándékát! A cipősdobozt töltse meg ajándékokkal, amelyek lehetnek játékok, írószerek, higiéniai eszközök, könyvek vagy édességek. Az ajándékot csomagolja be színes csomagolópapírral (külön a tetejét, és külön az alját), majd ragassza le átlátszó ragasztószalaggal, vagy kösse át zsineggel! A dobozra jól láthatóan írja fel, hogy milyen korú lánynak vagy fiúnak szánja az ajándékát (pl. „fiú 12” vagy „lány 8”)! Erre a célra használhatja a szórólap előoldalán található címkét: vágja le, töltse ki, és ragassza a doboz oldalára! Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 19-ig juttassa el a cipősdoboz-gyűjtőhelyek valamelyikére.

A cipősdobozba játékok, írószerek, higiéniai eszközök, könyvek és édességek is kerülhetnek.

Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2022-ben 27. alkalommal hirdeti meg adventi adománygyűjtését. A segélyszervezet intézményei nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik az év 365 napján, ételt, otthont, esélyt adva ezzel a rászorulóknak. A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak most ennek a munkának a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, amikor nagyobb szükség van rá, mint valaha.

Hisszük, hogy közös társadalmi érdekünk, hogy ott álljunk azok mellett, akiket ez a gazdasági válság most még kilátástalanabb helyzetbe sodor. Hisszük, hogy a szegénység miatt hátrányokat szenvedő, felzárkózási programjainkban részt vevő több mint 3000 gyermek kezét most sem szabad elengednünk.

pexels.com

A segélyszervezet adventi adománygyűjtéséhez az egyik legnagyobb élelmiszer-üzletlánc, a Tesco is csatlakozott. A kampány ideje alatt, november 14. és december 24. között az áruházlánc vásárlói a hagyományos és az önkiszolgáló kasszáknál található 250 forintos adománykuponok vásárlásával tudják támogatni a segélyszervezet munkáját. A kuponok december 1-től 24-ig online is elérhetők a Tesco Otthonról felületén 250, 500, valamint 1000 forint értékben. Kovács „Kokó” István, olimpiai bajnok ökölvívó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete mellett idén önkéntesként Gyurta Dániel, olimpiai bajnok úszó és Wolf Kati énekes is a kampány mellé állt.

MikulásGyár

MikulásGyár az ország egyik legnagyobb karitatív akciója. A szervezet szellemisége a humánumból és a szolidaritásból fakad. Nem tesz különbséget ember és ember között, nem kérdezi, ki miért éhezik. Ha tud, segít, származásra, etnikumra, nemzetiségre, vallásra, nemre, életkorra való tekintet nélkül.

Az idei karácsonyra elsősorban tartós élelmiszert, édességet, tisztító- és tisztálkodási szereket vár a szervezet adományként. A rászorulóknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így amennyiben az adakozók tehetik, konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, krumplit, almát, olajat, ivóvizet vagy édességet ajánljanak fel.

A MikulásGyár idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit, ahol december 22-ig várják az ajándékokat. A pesti mellett egy budai helyszínen, az Etele Plazában is felállítottak egy hivatalos gyűjtőpontot, és csaknem száz ingyenes koncertet is tartanak.

pexels.com

Ebben az évben a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez. Mindkét színház aulájában hivatalos gyűjtőpontot helyeztek el, ahová várják a jól szállítható, csomagolható adományokat.

A rászorulóknak elsősorban tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük.

Az országban még számos helyen várják az adományokat és a felajánlásokat a rászorulók részére. Az adakozással kapcsolatban érdemes tájékozódni a segélyszervezetek és szeretetszolgálatok internetes oldalain.

Nem az ajándék értéke számít, hanem a szeretet, amivel készült.

 

Lonkay Márta

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!