A bujakór újra támad!

2011. 01. 01.
Szerző: Szimpatika
Sokáig azt hitték, az orvostudomány végleg legyőzte a szifiliszt vagy vérbajt, egykor nálunk használatos nevén a bujakórt. Újabban azonban antibiotikum-rezisztens törzsek alakultak ki.
Még ma is vitatják, hogy a szifilisz vagy vérbaj hogyan került Európába.
A legelfogadottabb nézet szerint Kolumbusz matrózai hurcolták be, Amerika felfedezése után, 1493-ban.
VIII. Károly francia király spanyol zsoldosainak közreműködésével egy éven belül már Itáliában, sőt egész Európában elterjedt.
Magyarországon még abban az évben észlelték az akkor – tévesen – „francia-bajnak" nevezett betegséget.
A szifilisz azóta is komoly járványügyi feladatot jelent  világszerte, részben azért, mert védőoltás még ma sincs ellene. A kórt egy baktérium, a Treponema pallidum (vagy más néven Spirochaeta pallida) okozza. Az első tünetek a fertőzést követően – azaz a fertőzött egyénnel történt szexuális kapcsolat után – 2-3  héttel jelentkeznek.
A nemi szervekben kemény, lencsényi, halványpiros beszűrődés keletkezik, amely később kifekélyesedik a felülfertőződések során. Ez a kemény, piros beszűrődés elsősorban a külső nemi szervek területén jelentkezik, de nem ritkán a szájon, az ajkakon észleljük az első elváltozást, de leírtak tüneteket a  nyelven, a mellbimbókon és az ujjakon, sőt a végbélnyílás környékén is.
Az első tüneteket hamarosan követi a nyirokcsomók duzzanata, amelyre jellemző, hogy nem fájdalmasak. Ezek után, mialatt a fertőzés természetesen tovább terjed, megjelennek az egész testre kiterjedő kiütések. Ezek rózsaszínűek, a bőrből kiemelkedők és a bőr szintjében maradóak lehetnek. Megtalálhatók a nyálkahártyákon és a hajas fejbőrön is. Kezeletlen esetben ezek göbökké válhatnak, sőt kifekélyesedhetnek.
A vérbaj az egész szervezetet megbetegítő kór. A helytelenül, vagy nem kezelt esetekben régebben gyakoriak voltak a súlyos idegrendszeri szövődmények.
Sokan úgy tudják, hogy ma már elég egy-két injekció vagy tabletta, és a szifiliszt máris legyőztük. Ez hibás nézet, a vérbaj ugyanis óriási változáson ment át az elmúlt évtizedekben. Egyre több az antibiotikum-rezisztens törzs.
Igen fontos tudnivaló: a szifiliszben megbetegedett ember köteles partnerét bejelenteni az orvosának, hiszen ezzel más, gyanútlan „áldozat" fertőződését előzheti meg. Nemegyszer egész  láncolatot sikerül a bőr- és nemigondozóknak felgöngyölíteni, amelyben néha furcsa kötődések és partnerkapcsolatok derülnek ki, többnyire házasságokat és barátságokat is veszélyeztetve.
Betegség esetén az őszinteség és a gyorsaság akár életet is menthet, ugyanis a vérbajnak – későn vagy egyáltalán nem kezelt állapotában – akár halálos szövődményei is lehetnek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!