A vakokat és gyengénlátókat segítik a Szabó Ervin könyvtár új programjai

2022. 12. 08.
Forrás: mti
A fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást a két szervezet. A FSZEK Budapest könyvtára című, a 2021-2027 közötti időszakra összeállított stratégiai tervében kiemelt fejlesztési területként jelenik meg többek közt a könyvtár esélyteremtési programjának kidolgozása és megvalósítása és a befogadó könyvtári működés és szolgáltatás fejlesztése.

Az együttműködés az alapítvány és a könyvtár között a Videó a vakoknak elnevezésű platformhoz kapcsolódik, amely vakok és látássérültek számára vizuális tartalmak, például videók, fotók, illusztrációk megismerését teszi lehetővé. Az együttműködési megállapodás keretében a könyvtár vakok és látássérültek által gyakrabban keresett műveket, valamint Budapesttel kapcsolatos helyismereti tartalmakat ajánl az alapítvány részére, leírások és narrációk elkészítésének céljából.

Forrás: pexels.com/ Ivo Rainha

A szavak ereje című ajánló brosúra is a projekt része, amely vakság, siketség, értelmi fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, autizmus témakörében készült, és ingyenesen elérhető a FSZEK hálózatában, valamint letölthető a könyvtár honlapjáról is. Az intézmény által ajánlott szépirodalmi művek segíthetnek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos hétköznapi helyzetek megértésében és feldolgozásában, a szakkönyvek pedig konkrét, gyakorlati segítséget nyújtanak. A kiadvány mellett a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg öt olyan Élő könyvtár elnevezésű esemény is, amelyeken nyolc-nyolc fogyatékossággal élő ember vesz részt. Ők élő könyvként segítik a résztvevőket abban, hogy megismerjék életüket, nehézségeiket, ugyanakkor sikereiket, örömeiket és eredményeiket is. A találkozók közül az első a könyvtári szakemberek felkészítését szolgálta, a többi alkalmat pedig középiskolások számára szervezik meg. Az eseménysorozat megvalósításában a könyvtár szakmai partnere a Budapest Esély Nkft.

Forrás: pexels.com/Tima Miroshnichenko

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, hogy a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a könyvtári tartalmakhoz. A súlyos fogyatékossággal élők mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj fizetése alól és ingyenesen vehetik igénybe például a hangoskönyv, DVD vagy CD kölcsönzést akár lejátszó eszközzel együtt. A könyvtár a mozgásukban korlátozott használók számára házhoz szállítja a kölcsönözni kívánt dokumentumokat és szükség szerint a lejátszó eszközöket. A Könyvet Házhoz szolgáltatás idén már 33 tagkönyvtárban igényelhető. A Központi Könyvtárban kísérő szolgálat várja a látássérülteket és 16 tagkönyvtár biztosít felolvasó és audiovizuális technikai eszközöket is. A Központi Könyvtárban kiemelt helyre kerültek a könnyen érthető könyvek, amelyek megértési nehézséggel élő embereknek, vagy idegen nyelvűeknek kínálnak segítséget különböző témákban.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!