A leggyakoribb egészségkárositó tényező az elhízás

Forrás: mti
A magyar kormány ebben a kormányzati ciklusban kiemelt célként határozta meg az egészségben eltöltött életévek számának növelését - mondta Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos. Az eredmények szerint a leggyakoribb egészségkárosító tényező az elhízás.

A "Helybe visszük a szűrővizsgálatot" program négy éve tart, közel 500 településen, nagyjából 43 ezer ember vizsgálatát végezték el. Idén 11 megyében 57 településen 77 szűrési napon át járták szűrőbuszokkal az országot a felzárkózó települések hosszú távú programjának keretében. A vizsgálatok kiemelt célja a jelentkezőknél megtalálni a népegészségügyi szempontból jelentős betegségeket, amelyek a legtöbb népegészségügyi problémát okozzák, mert ezek jelentős része megelőzhető, illetve kezelhető.

Forrás: pixabay.com/ Menno de Jong

"Az egészséges életmód két alappillére a mozgás és az egészséges táplálkozás. Ezért a buszokon egészségi tanácsadást is tartunk, amelyek során dietetikusokkal működünk együtt" - mondta Surján Orsolya.

A dietetikának nemcsak a betegek étrendjében van fontos szerepe, hanem az egészséges életmód kialakításában, mert annak alapvető eleme a megfelelő táplálkozás. Magyarországon idén 100 éves a dietetikus képzés. Ennek apropóján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) októberében kampányt indított a dietetikus szakma jelentőségének, a táplálkozástudományi szakemberek presztízsének növelése, valamint szolgáltatásaik népszerűsítése érdekében.

Forrás: pixabay.com/ Skica 911

Feigl Edit, az OGYÉI főigazgató-helyettese a kampányzárón elmondta, hogy a "Dietetika 100" kampány célja a százéves dietetikus képzés történetének, a képzésben fontos szerepet játszó személyek bemutatása volt. Mint mondta, dietetikusokat három egyetem képez.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!