A hajhullás okai és kezelési lehetőségei

2022. 11. 09.
Forrás: PharmaOnline
Az okokat és kezelési lehetőségeket Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus, a Dermatica orvosa foglalta össze.

Az őszi és a tavaszi hajhullás természetes folyamat, ami bosszantó ugyan, de idővel elmúlik, a hajkorona megújul, amit az apró babahajak felbukkanása is jelez. Ha ez elmarad, vagyis a kihullott hajszálak helyett nem nőnek újak, akkor érdemes orvoshoz fordulni és a háttérben álló okokat kivizsgáltatni.

  • Aggodalomra ad okot, ha hetek óta sok hajunk hullik fésülködéskor, hajmosáskor és elmarad az új szálak megjelenése.
  • Azt, hogy probléma van a haj növekedésével észrevehetjük onnan is, hogy egyre vékonyabb a copf, a hajtömeg csökkenése miatt nehezebb lehet a korábbi frizurát kialakítani.
  • A hajhullás lehet diffúz, vagyis egyenletes, jelentkezhet foltokban és a fejtetőn, ezzel férfias típusú kopaszodást okozva nőknél is. Mindhárom esetben javasolt az orvosi kivizsgálás.

unsplash.com/Scandinavian BiolabsEltérő okok a háttérben

A hajhullás típusától és a kiváltó októl függően eltérő típusú kezelésre van szükség. A foltos hajhullás hátterében a szervezetben lezajló gyulladás, immunválasz is állhat. Ebben az esetben egyéb szervek vizsgálata, esetleg immunológiai kivizsgálás is indokolt lehet. A fejtetőn jelentkező hajvesztést hormonális eltérések, esetleg örökletes hajlam is okozhatja. Endokrinológiai konzultáció, labor vizsgálatok segítenek ennek kiderítésében.

A diffúz hajvesztés hátterében is felfedezhetünk hormonális okokat, például nőknél természetes a szülés utáni hetekben jelentkező hajhullás, a menopauza időszakát követően pedig gyakori jelenség a hajszálak elvékonyodása, ezért ilyenkor a korábbi dús hajzat tömege jellemzően csökken.

Fokozott hajhullást okozhat a fejbőr flórájának változása is. Erre utalhat a fejbőr gyulladása, fokozott hámleválás és viszketés, irritáció.

Hasonló panaszokat a hajápoláshoz alkalmazott kozmetikumok is okozhatnak.

A hajhullást nagy mértékben befolyásolják örökletes tényezők is, de akár nőgyógyászati megbetegedések és gyógyszer mellékhatásként is jelentkezhet.

Amennyiben már régóta eredménytelenül kísérletezünk különböző hajhullás elleni samponokkal és ampullákkal, akkor gondoljunk arra is, hogy a háttérben vitamin- és ásványianyag hiány, fokozott stressz, intenzív fogyókúra vagy a szervezetben zajló gyulladásos folyamat – például fog-, vagy ínygyulladás – is állhat.  

pixabay.com/Martin Slavoljubovski

Ezért húzódik el a hajhullás kezelése

A szerteágazó kiváltó okok miatt a bőrgyógyász a kivizsgálás első lépéseként alaposan kikérdez a hajhullás jellegéről, az egyéb panaszainkról, meglévő betegségekről, az alkalmazott gyógyszerekről.

Életmódunk és táplálkozás szintén szóba kerül, amelyek hatással lehetnek a hajvesztésre.

A válaszaink alapján meghatározza a továbbiakban szükséges vizsgálatokat. Javaslatot tesz a szükséges vizsgálatokra, fejbőr dermatoszkópos, szükség szerint mikroszkópos elemzése is megtörténhet.

Az eredmények ismeretében egyéb vizsgálatokra a megfelelő szakorvoshoz irányítja a beteget. A hajhullás kezelése tehát minden esetben a kiváltó ok függvényében javasolt.

pexels.com/pixabay

Vincze Ildikó elmondta, hogy a gyógyszerek szedése, stressz, vagy hajkárosodások – hajfestékek, hajvasaló, a haj túl szoros és gyakori összefogása – miatt jelentkező hajhullás rendszerint a kiváltó okok elhagyásával megszűnik, bizonyos idő elteltével a haj ismét dússá válik.

Amikor egyéb betegségek, hormonális problémák okozzák a hajhullást, akkor a gyógyszeres kezelés rendszerint javulást hoz, de a látható eredményt csak hosszabb idő után észlelünk.

A terápia pozitív hatásai a haj növekedési ciklusai miatt átlagosan 3-6 hónap alatt jelentkeznek. A siker egyén függő, bizonyos esetekben, például öröklött hajlam esetén a folyamat rendszerint csak lelassítható. Általánosságban elmondható, hogy a kezelés esélye annál jobb, az elvesztett hajszálak visszanyerésére akkor van a legtöbb esély, ha minél hamarabb felfedezik és kezelik a kiváltó okot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!