Ha kimarad a menstruáció, elő a terhességi teszttel!

2022. 11. 07.
Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A terhesség kimutatására otthoni, vizeletből elvégezhető terhességi teszt vagy orvos által indikált vérvizsgálat alkalmas. Bizonyos terhességi tesztek akár már az elmaradt menstruáció előtt is, a legtöbb otthon elvégezhető teszt azonban az elmaradt menstruáció első napjától képes kimutatni a terhességet.

A menstruáció elmaradásának számos oka közül az egyik leggyakoribb a terhesség, ezért elmaradt menstruációs vérzés esetén gondolni kell rá. A védekezés nélküli szexuális együttlét a nem tervezett teherbeesés és a nemi úton terjedő betegségek kockázatát is növeli. Ezért ha nem tervez gyermekvállalást, szükséges külön figyelmet fordítani a biztonságos szex és a fogamzásgátlás megfelelő módjainak megválasztására. Az alábbi tünetek esetén érdemes terhességre gyanakodni, és terhességi tesztet készíteni: menstruáció elmaradása; emlők szokatlan érzékenysége; reggeli hányinger; megváltozott íz- vagy szagérzékelés; szokatlan ételek megkívánása, viszketés.

Forrás: pexels.com/ Nataliya Vaitkevich

A legtöbb terhességi teszt az első elmaradt menstruáció első napjától képes kimutatni a terhességet. Léteznek olyan érzékeny tesztek is, amelyek akár a menstruáció előtt is képesek megállapítani a terhességet, legkorábban fogantatást követő nyolcadik naptól. Minden terhességi teszt a humán korion-gonadotropin (hCG) nevű hormon kimutatásán alapszik. A hCG terhesség esetén kezd el termelődni a megtermékenyített petesejtben, majd később a méhlepényben, és a sárgatest fenntartásában játszik szerepet. A hCG nagyjából egy héttel a fogamzást követően már kimutatható a vérből vagy a vizeletből. A megtermékenyített petesejt ebben az időszakban ágyazódik be a méh nyálkahártyájába, és kezdi meg a hCG termelést. A hCG szintje először nagyon alacsony – ezt az alacsony szintet a kevésbé érzékeny tesztek még nem képesek kimutatni –, azonban a terhesség első néhány hetében nagyon gyorsan emelkedik.

Forrás: pexels.com/ Nataliya Vaitkevich

A gyógyszertárakban vagy drogériákban megvásárolható terhességi tesztek vizeletből mutatják ki a hCG-t. Az eredményük néhány percen belül látható.

Az otthoni terhességi teszt elvégzése esetén az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Győződjön meg róla, hogy a teszt nem járt le!
  • Ne teszteljen túl hamar (várja meg az elmaradt menstruáció első napját)!
  • Korai terhesség esetén érdemes a reggeli első vizeletből végezni a tesztet, amikor koncentráltabb, töményebb a vizelet.
  • A teszt dobozán lévő utasításokat kövesse az elvégzés és a kiértékelés során!
  • Pozitív vagy bizonytalan negatív teszteredményt követően keressen fel nőgyógyász szakorvost!

Kiszerelésük és használatuk:

  • Kazettás: cseppentővel kell felvinni a felfogott vizeletet.
  • Vizeletsugaras: a tesztet vizeletsugárba kell tartani pár másodpercig.
  • Mártogatós csík: tiszta pohárban felfogott vizeletbe kell mártani.

Forrás: pexels.com/ Gustavo Fring

A legtöbb terhességi teszt egy kontroll- és egy tesztcsíkkal rendelkezik. A kontrollcsík a teszt működőképességét mutatja. Amennyiben ez nem jelenik meg, a teszt eredménye nem értékelhető. Ha mindkét csík megjelenik, az eredmény pozitív. Az egyes tesztek értékelését mindig érdemes a teszt dobozán lévő utasításoknak megfelelően végezni, mert gyártónként kis mértékben eltérhet! Vannak egészen egyszerű tesztcsíkok, és léteznek modern digitális terhességi tesztek, amelyek még a terhesség korát is meg tudják állapítani. A kapható típusokról, márkákról és árakról bővebb információért kérjen tanácsot a gyógyszertárban!

Bizonytalan eredmény vagy negatív vizeletteszt mellett elmaradó menstruáció esetén vérvétellel is lehet vizsgálni az esetlegesen fennálló terhességet, melynek nagyobb az érzékenysége a hCG vérszintjére. A vérből végzett teszt szintén a hCG kimutatásán alapszik. Általában vénás vérből történik a meghatározása. A vért levétel után laboratóriumba küldik, az eredmény pedig pár órán belül megérkezik. A tesztek csomagolásán szerepelnie kell a teszt érzékenységét mutató értéknek. Minél érzékenyebb egy teszt, annál korábbi terhességet képes kimutatni.

Forrás: pexels.com/Mart Production

A Magyarországon forgalmazott tesztek érzékenysége 10 IU/l és 25 IU/l közötti. A 10 IU/l azt jelenti, hogy a teszt képes kimutatni a terhességet már akkor, ha 1 liter vizelet 10 nemzetközi egység hCG-t tartalmaz. Ez nagyjából a fogantatást követő nyolcadik napra tehető. A 25 IU/l érzékenységű tesztek nagyjából a tizedik napon, míg az 50 IU/l tesztek a menstruáció kimaradásának első napján tudják kimutatni a terhességet. A terhességi tesztek eredményei csak abban az esetben értékelhetők, ha a dobozon szereplő utasításoknak megfelelően alkalmazták. A pozitív eredmény a teszt működési mechanizmusa miatt szinte biztosan pozitív, ritka az álpozitív eredmény. A negatív eredmény kevésbé megbízható. Amennyiben negatív teszt esetén úgy gondolja, hogy valószínűleg terhes, érdemes pár nap múlva egy újabb tesztet elvégezni. Ha a második negatív tesztet követően sem jön meg a menstruációja, keresse fel nőgyógyászát vagy konzultáljon nőgyógyásszal a területileg illetékes szakrendelésen!

Pozitív teszt esetén

Fennálló terhesség esetén érdemes minél hamarabb felkeresnie nőgyógyászát a további tudnivalókkal és a várandósgondozással kapcsolatban. Amennyiben a terhesség nem tervezett, bizonyos feltételek mellett lehetősége van terhességmegszakításra a 12. hétig.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!