Csontpótlás és háromdimenziós képkészítés a műtőasztalon

2022. 11. 03.
Forrás: medicalonline.hu
A Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ Európa egyik legnagyobb sérültellátó centruma, országos és éves szinten a kórházi kezelést igénylő sérüléseinek 10-13 százalékát látja el. A központban évi 16 ezer műtétet végeznek, ennek 70 százaléka mozgásszervi sebészeti műtét. A központ elkötelezett a modern technológiák és kutatások mellett. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A pályázat keretében az elnyert több mint 1 milliárd 281 millió forintból elsősorban eszközbeszerzésre kerül sor. Két olyan hazánkban még kevéssé ismert rendszer kerül beszerzésre melyek a műtéti eljárások során a sérültellátás minőségét lényegesen javítják és a betegbiztonságot nagymértékben fokozzák.

Forrás: pexels.com/ Pixabay

A műtétek során alapvető kérdés a csontokon történő sebészi munka láthatóvá tétele. Az O-arm technológia gyakorlatilag háromdimenziós képalkotást tesz lehetővé. Ezzel a technikával a műtétek alatt a bevezetett sebészi eszközök helyzete sokkal jobban látható, a sebészi tévedés, a hibás helyre behelyezett csavarok, illetve egyéb törésrögzítő implantátumok rossz elhelyezése jelentősen csökkenthető. Jelenleg a csonthiánnyal járó sérülések ellátásában a hiány megfelelő biológiai pótlása nehéz feladat, a csont defektusok azonnali kitöltése komplikált, pontatlan és gyakran szövődményekkel járó feladat. Pár éve lehetővé vált beültethető, egyedi 3D implantátumok kórházon belüli előállítása. A 3D nyomtatás a beteg tényleges anatómiai formájára tervezhető, szinte sürgősségi jelleggel. A nyomtató biokompatibilis anyagot használ és nagy tisztaságú térben alkotja meg a betegre szabott egyedi implantátumot, mely sterilizálható és azonnal használható. A módszer előnye, hogy az implantátumok mellett egyedi műtéti eszközök is készíthetők.

Forrás: pixabay.com/ Slon Pics

A Magyarországon még új eljárások és eszközök megismerése, valamint azok rendszerben történő alkalmazásának elsajátítása egy belga és egy szlovák partnerintézményben történik, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák. A megszerzett ismereteket a központ nem csak saját páciensei kezelése során hasznosítja, oktató intézményként biztosítja, hogy az új technológiával megismerkedhessenek az egyetemi hallgatók és a már végzett szakemberek is. A fejlesztés eredményeként a műtéti ellátás javításával, hosszú távon a betegellátás költségeinek mérséklése, illetve minőségének emelése érhető el. Az országos intézeti funkció miatt a bevezetett innováció áttételesen az egész ország baleseti ellátásának minőségét is javítja.

Pexels.com/Los Muertos Crew

A fejlesztés célja, hogy az új eljárások, módszerek, technológiák kerüljenek hazai bevezetésre, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetők, de elérhetővé váljanak.

A projektről bővebb információt a www.baleseti.hu oldalon olvashatnak.

(forrás: Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!