A beteg gyermek így is, úgy is nagy szomorúság, de mekkora költséget jelent a családnak?

Forrás: medicalonline.hu
Egy légúti megbetegedés miatt akár 10 000 forint feletti összeget is elköltünk a patikában, és ez csupán a gyógyszerek – orrspray, láz- és köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő készítmények – költsége. Ehhez jön hozzá a vitaminokra, immunerősítőkre vagy az olyan egyéb, gyógyulást elősegítő „csodaszerekre” – mint például a méz – költött összeg, ami további 10 000 forint kiadást is jelenthet.

Légúti megbetegedések esetén különösen oda kell figyelni a száraz levegő csökkentésére, a párásításra. A párásítás megtervezése előtt célravezető, ha megmérjük a lakás páratartalmát, amelyre ma már sok egyszerűen használható készülék alkalmas. Ilyen eszközt viszonylag olcsón, már 3000 forintért vásárolhatunk. Ha kiderül, hogy párologtatóra van szükségünk, az további minimum 6000 forintba kerül, és hozzá 3000 forint körüli áron beszerezhető a légutakra jótékony hatású illóolaj is.

Forrás/ pexels.com/Andrea Piacquadio

Betegség esetén, sőt, a megelőzés szempontjából is fontos, hogy a szülők tudatosan olyan higiéniai termékeket vásároljanak, amelyek használata bizonyítottan csökkenti a fertőzések terjedését. Egy jó minőségű, antibakteriális, gyerekek bőrét kímélő szappan kb. 4000 Ft/l áron vásárolható meg. További veszteséget jelenthet az otthonmaradás, munkából kiesés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2021-es év végén a nettó átlagkereset Magyarországon 284 700 forint volt. A gyermekkel otthon maradó szülőnek így egy egyhetes betegszabadság további 20-30 000 forint jövedelemkieséssel járhat.

Loren Castillo

Manapság már sok munkahelyen megoldható a home office, így van olyan szülő, aki gyereke megbetegedésekor átszervezi a napját: amennyiben lehetséges, akár este, éjszaka is dolgozik, napközben pedig ápolja gyerekét. Ha azonban ez nem megoldható, és esetleg félti a nagyszülőket a megbetegedéstől, előfordulhat, hogy bébiszitterre kell bíznia a kis beteget. A sokéves tapasztalattal rendelkező, megbízható bébiszitterek óradíja Budapesten és környékén, valamint a nagyobb városokban átlagosan 2-3000 forint körül mozog. Azaz a gyermek felügyelete naponta 8 órára kb. 20 000 forintba kerül, ami egy hétig tartó betegségnél 100 000 forintot jelent abban az esetben, ha a szülők hétvégén már otthon tudnak maradni a kicsivel.

Összességében tehát egy egyhetes megbetegedés csak a gyógyszereket figyelembe véve 10 000, egyéb gyógyhatású készítményeket igénybe véve 35 000, gyerekfelügyeletet is beleszámítva pedig akár 135 000 forinttal terhelheti meg a családi kasszát. Egyelőre a koronavírus járvány kevés gyermeket érint, így betegség esetén a nagyszülőket is segítségül merik hívni a szülők. Ez pedig jelentős anyagi ráfordítástól menti meg őket, hiszen így nem kell fizetniük a bébiszitterért, és a munkából sem kell kimaradniuk.

Forrás: pexels.com/Andrea Piacquadio

Korszerű diagnosztikai eszközökkel a szülők kiadása is csökkenthető

A kiadásokat tovább növeli, ha a gyermek esetleg kórházba is kerül, amire hosszabb ideig tartó hányás, láz vagy valamilyen nem múló fájdalom következtében sor kerülhet. „Amennyiben a szülő biztosított, a 12 évesnél fiatalabb gyerekek esetén jár a gyermekápolási táppénz a gyermek otthoni, valamint kórházi kezelésének időtartamára egyaránt, de mindenkinek az az érdeke, hogy a kicsit ne kelljen kórházba vinni. A K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázattal ezért minden évben támogatjuk a gyermekháziorvosi rendelőket, a kórházakat és a mentőket olyan innovatív, korszerű eszközök beszerzésében, amelyek segítik a gyors és pontos diagnózis felállítását, így csökkentik a hosszú kórházi kezelés kockázatát. Ezáltal pedig mindenki nyer: a kicsik hamar újra egészségesek lehetnek, az orvosok könnyebben, gyorsabban tudják ellátni a napi teendőjüket, a szülőknek pedig kevesebb kiadásunk keletkezik” – hangsúlyozta Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője, a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat zsűritagja.

(forrás: Well.hu, K&H Gyógyvarázs)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!