Mit tehetünk a fogfájással, amíg eljutunk az orvoshoz?
Óriási a kínálat a fájdalomcsillapítók palettáján, néhány nagyon fontos szempontot azonban figyelembe kell venni, mielőtt bármit is kiadnánk a betegnek. Milyen egyéb betegsége van, és milyen gyógyszereket szed, hiszen a fájdalomcsillapító készítmények befolyásolhatják az állandó gyógyszereinek hatását.
A fogfájdalomra elsősorban diclofenac-,ibuprofen-, paracetamol-,dexketoprofen- és metamizoltartalmú készítményeket tudunk ajánlani.
Ha a fent említett hatóanyagú készítmények nem használnak, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetek hátterében komolyabb betegségek is megbújhatnak, és akkor már olyan készítményekre van szükség, melyek vénykötelesek.
Amennyiben a fogorvos antibiotikumot ír fel, a helyes hatóanyag megválasztása nagyon fontos és sarkalatos kérdés. Természetesen tájékozódnunk kell, hogy a betegnek van-e ismert allergiája valamelyik hatóanyaggal szemben, és azt is szem előtt kell tartani, hogy szed-e olyan gyógyszereket, melyeket befolyásolhat az antibiotikum. Szinte valamennyi antibiotikum alkalmazásakor elengedhetetlen a probiotikum szedése is, hiszen a bélben lévő hasznos baktériumokat is elölhetik ezek a szerek.
A szájüregi problémák közül jellemző még, hogy a betegek fájdalmas aftára keresnek megoldást. Az afta jelenléte mindig valamilyen betegség előjele lehet. Legyengül az immunrendszerünk, és a szervezet ezekkel a fájdalmas kis fekélyekkel reagál.
Hasonló fájdalmakat élhet át a kisgyermek, mikor a kicsi fogak bújnak elő. Kezelésükre nagyon hatékony fogínykezelő készítmények és különböző szájöblögetők kaphatóak, melyek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak is. Annak érdekében, hogy épek és egészségesek legyenek a fogaink felnőtt korban is, már kicsi gyerekként figyelni kell a táplálkozásra.
Fogaink védelmében elsősorban a kalcium és a D-vitamin bevitele nagyon fontos. Kevesen tudják, hogy a kalcium napi bevitelének javasolt mennyisége felnőttek esetében 1000-1200 mg. A természetes élelmiszerek közül nagyon magas a kalcium a halfélékben, a lencsében, a brokkoliban és a spenótban. Az ásványi anyagok közül pedig a cink és a mangán szükséges a fogaink egészségének fenntartásához.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!