Mit tehetünk a fogfájással, amíg eljutunk az orvoshoz?

Az egyik legelviselhetetlenebb fájdaloma fogfájás. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy épek a fogaink és eddig még nem okoztak különösebb problémát, a bölcsességfogak áttörésének fájdalmát azért a legtöbben megéljük. Milyen fájdalomcsillapítót ajánl Dr. Rátzné Kovács Zsófia, a Szent László Patika szakgyógyszerésze, ha fájós foggal érkezik a beteg a kőbányai Szimpatika Gyógyszertárba?

Dr. Rátzné Kovács Zsófia szakgyógyszerészÓriási a kínálat a fájdalomcsillapítók palettáján, néhány nagyon fontos szempontot azonban figyelembe kell venni, mielőtt bármit is kiadnánk a betegnek. Milyen egyéb betegsége van, és milyen gyógyszereket szed, hiszen a fájdalomcsillapító készítmények befolyásolhatják az állandó gyógyszereinek hatását.

A fogfájdalomra elsősorban diclofenac-,ibuprofen-, paracetamol-,dexketoprofen- és metamizoltartalmú készítményeket tudunk ajánlani.

Ha a fent említett hatóanyagú készítmények nem használnak, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, hiszen a tünetek hátterében komolyabb betegségek is megbújhatnak, és akkor már olyan készítményekre van szükség, melyek vénykötelesek.

Amennyiben a fogorvos antibiotikumot ír fel, a helyes hatóanyag megválasztása nagyon fontos és sarkalatos kérdés. Természetesen tájékozódnunk kell, hogy a betegnek van-e ismert allergiája valamelyik hatóanyaggal szemben, és azt is szem előtt kell tartani, hogy szed-e olyan gyógyszereket, melyeket befolyásolhat az antibiotikum. Szinte valamennyi antibiotikum alkalmazásakor elengedhetetlen a probiotikum szedése is, hiszen a bélben lévő hasznos baktériumokat is elölhetik ezek a szerek.

stock.adobe.com

A szájüregi problémák közül jellemző még, hogy a betegek fájdalmas aftára keresnek megoldást. Az afta jelenléte mindig valamilyen betegség előjele lehet. Legyengül az immunrendszerünk, és a szervezet ezekkel a fájdalmas kis fekélyekkel reagál.

Hasonló fájdalmakat élhet át a kisgyermek, mikor a kicsi fogak bújnak elő. Kezelésükre nagyon hatékony fogínykezelő készítmények és különböző szájöblögetők kaphatóak, melyek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak is. Annak érdekében, hogy épek és egészségesek legyenek a fogaink felnőtt korban is, már kicsi gyerekként figyelni kell a táplálkozásra.

Fogaink védelmében elsősorban a kalcium és a D-vitamin bevitele nagyon fontos. Kevesen tudják, hogy a kalcium napi bevitelének javasolt mennyisége felnőttek esetében 1000-1200 mg. A természetes élelmiszerek közül nagyon magas a kalcium a halfélékben, a lencsében, a brokkoliban és a spenótban. Az ásványi anyagok közül pedig a cink és a mangán szükséges a fogaink egészségének fenntartásához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!