A fogászati szűrővizsgálatok fontossága

Az Eurostat adatai alapján 2019-ben 0,66 alkalom volt az egy főre eső fogászati szűrővizsgálatok száma Magyarországon. Dr. Joós Ágnes fogorvost arról kérdeztük, miért fontos, hogy részt vegyünk a félévente ajánlott fogászati szűrővizsgálaton.

Dr. Joós Ágnes fogorvosA rendszeres fogászati szűrővizsgálatok során már korai stádiumban kiszűrhetőek a fogak és a fogágy kezdődő betegségei, ez által a legtöbb probléma vagy megelőzhető, vagy viszonylag kis beavatkozással kezelhető.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint hazánk felnőtt lakosságának a fele érintett valamilyen fogágybetegségben, mely legtöbbször a helytelen szájápolási szokások miatt kialakuló fogínygyulladás következménye. Az ajánlott fogkrémfogyasztás évi 12 tubus lenne fejenként, Magyarországon átlagosan 2,4 tubust használunk el ezidő alatt.

A vérző íny minden esetben ínygyulladásra utal. Ennek oka vagy valamilyen irritáló faktor, például fogkő, elálló tömésszél, esetleg az íny közelében megbújó szuvasodás, vagy a rendszeresen ottmaradó lepedék, ami arra utal, hogy bizonyos fogfelszíneket nem sikerül megfelelően tisztítani. Első körben próbáljuk meg az adott területet alaposabban tisztítani: Naponta legalább kétszer mossunk fogat, ezek közül is az esti fogmosásra érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni.

unsplash.com/Caroline LM

Használjunk sűrű sörtéjű, puhább fogkefét vagy elektromos fogkefét a hatékony lepedékeltávolítás érdekében. Fontos a fogközök tisztítása is, hiszen egyes adatok szerint fogkefével csak a fogfelszín 70%-át érjük el, a fennmaradó 30%-ot fogselyemmel és fogköztisztító kefével tudjuk csak megtisztítani. Szájvizet inkább csak kúraszerűen használjunk, maximum egy hetes időtartamban. Ha az ínyvérzés pár nap után sem szűnik meg, mindenképp forduljunk fogorvosunkhoz.

Megdöbbentő tény, hogy évente hazánkban többen halnak meg szájüregi daganatos megbetegedésekben, mint közúti balesetben, pedig egy egyszerű szűrővizsgálattal kiszűrhetővé válnának a szájüregi rákos vagy rákelőző állapotok.

unsplash.com/Quang Tri NGUYEN

A fogorvos a fogakon kívül a teljes fej-nyak régió szűrővizsgálatát is elvégzi, ebbe beletartozik az ajak, a nyelv, a szájpadlás, a szájnyálkahártya vizsgálata is, illetve szemügyre veszi és tapintja az arcbőr és a nyak elváltozásait is. Kóros elváltozásra utalhat a szájnyálkahártya fehéres vagy vöröses elszíneződése, kifekélyesedése, puhább, vagy keményebb duzzanatok kialakulása, illetve tapintható nyirokcsomók megjelenése.

Hazánkban az időskorúak húsz-negyven százalékának hiányzik az összes foga, pedig a fogszuvasodás, fogágybetegségek megelőzhetőek lennének prevencióval.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!