Megterhelő-e az iskolán kívüli elfoglaltság?

Megterhelő-e az iskolán kívüli elfoglaltság? Erre a kérdésre csak összetett választ adhatok anyaként: nagyban függ az adott gyermek személyiségétől, az iskolai elvárásoktól, hiszen ha már a napi tanulás nehézséget okoz, akkor csakis olyan különórák jöhetnek szóba, ahol a szorongást, a teljesítménykényszert oldani lehet, erre pedig a mozgás, a sport a legjobb.

Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy ha nem versenyszerűen akar egy gyerkőc úszni, evezni, ladbajátékot űzni, atletizálni, vívni stb., akkor ezek a sportok szinte elérhetetlenek, mert heti négy-öt edzésre kellene járni és szezonban minden hétvégén versenyre kellene utaztatni a kis sportolót.

unsplash.com

Nagyon kevés a lehetőség a szervezett keretek közötti hobbisportra, olyan szabadidős mozgásra, amit azért edző kísér, főleg a kisebb településeken. A mára felnőtt gyerekeink még a fővárosban töltötték az iskolás éveiket, ennek megfelelően könnyebben találtunk elérhető közelben megfelelő rendszeres mozgást, a zeneoktatásuk is kevesebb szervezést igényelt, hiszen az iskola épületében megoldott volt.

unsplash.com/Clark Young

Aztán amikor elköltöztünk a fővárosból bármennyire is tudatos voltam az iskola-óvoda kérdésben tisztában voltam vele, hogy a különórák kapcsán lemondásokkal fog járni az életmódváltás. Bence abbahagyta a küzdősportot, nem vállalta a sok utazást, Dávid és Réka pedig eleinte a faluban elérhető lovaglást választotta, majd ahogy én is a közeli nagyvárosban kezdtem dolgozni, elindult az anyataxi, így került fel a balett, a hangszer, a falmászás és a légtorna a különórás táblázatba.

Idén az autót próbáljuk kevesebbet használni, így már önállóan oldják meg a délutáni utazgatásokat és próbáljuk tömbösíteni a különórákat egy-egy napra, így maradnak szabad délutánjaik, amelyek tényleg a pihenésről szólhatnak…

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!