Nem csak a gének miatt őszülünk?

Forrás: Budai Egészségközpont
Van, akit már a húszas éveiben, és van, akit csak ötvenéves kora körül, de az őszülés előbb-utóbb mindenkit utolér. A helytelen táplálkozás, a stressz, a dohányzás kihathat a hajunkra is, illetve bizonyos betegségek kísérő tünete is lehet a haj őszülése. Dr. Ozsváth Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa hasznos információkkal segít megérteni az őszülés folyamatát.

Miért őszülünk?

„Az őszülés egy komplex folyamat, a hajszál színe mellett a haj minősége is megváltozik. Szervezetünkben az úgynevezett melanocita sejtek termelik a pigmenteket, vagyis összefoglaló nevén a melanint. A hajtüszőben található melanintartalomtól függően lehet világosabb vagy sötétebb a hajszínünk, mely genetikailag meghatározott. A festékanyagnak két típusa különíthető el: az eumelanin, mely a sötétebb barna és fekete, illetve a pheomelanin, mely a szőke és vörös színért felelős. Ennek a két festékanyagnak a különböző arányú keveredése hozza létre a széles skálán mozgó hajszíneket. Az ősz hajszálak megjelenését a pigmenttermelő sejtek aktivitásának csökkenése, illetve ezek fokozatos pusztulása okozza. Az őszülés folyamatában nem a hajszál válik egyre világosabbá, hanem a korábbi, magasabb pigmenttartalmú hajszálak fokozatosan kihullanak, és az újonnan kinövő hajszálak festékanyagtartalma egyre alacsonyabb. A festékanyagot már alig, vagy nem tartalmazó keratin (a hajszálakat alkotó fő fehérje) és az erről visszaverődő fény eredményezi a szürke vagy fehér színt” – mondta Dr. Ozsváth Lilla, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

 

pexels.com/cottonbro

Mikor kezdünk el őszülni?

Évtizedes eltérések vannak az emberek között abban, hogy ki mikor őszül. Szélsőséges esetekben már egészen fiatalon, a húszas évei elején is őszülhet valaki, míg mások csak az ötvenes vagy a hatvanas éveikben kezdenek deresedni. A legjellemzőbb mégis az, hogy a harmincas éveink végén, a negyvenes éveink elején kezdődik az őszülés, ami elsősorban a genetikán múlik.

 

Nem minden a genetika

Bár az őszülést főleg a gének határozzák meg, egyéb tényezők is befolyásolhatják. Az egyik a dohányzás, melyről több kutatás is bebizonyította, hogy előbbre hozhatja, illetve felgyorsíthatja az őszülést. A dohányzás hatására ugyanis a szervezetben keletkező szabad gyökök pusztítják a melanocita sejteket. Az őszülésnek a légszennyezés sem tesz jót: minél rosszabb levegőjű helyen élünk, annál valószínűbb, hogy hamarabb érkeznek a fehér hajszálak.

 

A dohányzáshoz hasonlóan a stressz hatására is termelődő szabad gyökök szintén károsítják a melanocita sejteket. Ám csupán városi legenda, hogy valaki egyetlen éjszaka alatt megőszüljön nagy stressz hatására, mivel a stressz jellemzően inkább lassan, folyamatosan hat az őszülésre, éppúgy, ahogy a szervezetünk egészére.

pexels.com/cottonbro

 

Emellett kis mértékben, de a táplálkozás is befolyásolhatja az őszülést. Vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a hajunkat felépítő pigmentsejtek termeléséhez. Többek között ilyenek a cink, folsav, B5-, B6-, B10-, B12-vitaminok. Elsősorban a B12-vitamin hiánya árthat, ami főként húsokban, halakban, tojásban és tejtermékekben található. Vegánok esetében az élesztő, az élesztőpehely és a táplálékkiegészítők jelenthetnek megoldást.

 

Betegségek előjele is lehet

„Ritkán, de a korai őszülés utalhat valamilyen betegség megjelenésére is. Előfordulhat, hogy vérszegénység, esetleg bizonyos pajzsmirigy- vagy autoimmun betegségek, felszívódási zavarok kialakulását jelzi. Kemoterápiás kezelést vagy igen magas lázas állapotot követően is látjuk az ősz hajszálak megjelenését” – hívta fel a figyelmet Dr. Ozsváth Lilla..

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!