Fáj a térdhajlata? Akár Baker-ciszta is okozhatja.

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
A térdízület alkotórészeinek működéséhez elengedhetetlen az ízületi rést kitöltő speciális folyadék (ízületi folyadék), amely a kenőanyag szerepét tölti be. Az ízület mindennemű károsodása – legyen az kopás, fizikai sérülés, ízületi gyulladás vagy meszesedés – az ízületi folyadék túltermelődését okozhatja. Ha a túltermelt folyadék a térdízületen túl, a térdhajlat irányában összegyűlik, kialakul a Baker-ciszta.

A Baker-ciszta mindaddig valószínűleg nem okoz tüneteket, amíg kicsi (borsónyi esetleg mogyorónyi). Azonban ha nagyobb, akkor térhajlításkor fájdalmat okozhat. Előfordulhat, hogy az ízületi folyadékkal telt ciszta megreped. Ekkor a tünetekhez feszülő, a lábikrába kisugárzó fájdalom érzékelhető. Az ízület mozgása ennek következtében lehet nehéz, fájdalmas.

Forrás: pexels.com/ Karolina Grabowska

Amennyiben a térdhajlatban duzzanat érzékelhető és ez akadályozza a térd hajlításkori terhelhetőségét – és ez a művelet immár fájdalmas –, forduljon orvoshoz.

A Baker-ciszta diagnosztizálásához a kezelőorvos a beteggel átbeszéli a tüneteket, panaszokat, kórelőzményt, megvizsgálja a beteg térdét. A diagnózis megerősítésében, pontosításában ultrahang- illetve MR-vizsgálat segíthet. A ciszta diagnosztizálása során fontos a mélyvénás trombózis kizárása, mely tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a Baker-ciszta okozta tünetekhez.

Forrás: pexels.com/ Mart Production

A Baker-ciszta kezelése, a kiváltó ok – térdízületi problémák – kezelését jelenti. A fájdalom enyhíthető fájdalomcsillapítással, hideg vizes borogatással. A kifakadt Baker-ciszta sem igényel ezen túlmenő kezelést. Jelentős fájdalom esetén a ciszta leszívása, gyulladáscsökkentő gyógyszeres injekció lehet a választott terápia. Amennyiben a kiváltó okok nem szűnnek meg, a ciszta kiújulása nagy valószínűséggel bekövetkezik. Ennél fogva önmagában a ciszta eltüntetésére irányuló kezelés csak átmenetileg oldja meg a problémát, fontos a térdízület komplex kezelése. A Baker-ciszta elfertőződhet, kirepedhet.

Forrás:pexels.com/ Pixabay

A Baker-ciszta okozta tüneteket csökkentheti a rendszeres mozgás, túlsúly esetén a testsúly csökkentése.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!