A verejték elemzése az egészségért

Forrás: medicalonline.hu
A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói a Nature Biomedical Engineering hasábjain számoltak be új, hordozható szenzorukról, amely a bőrre helyezve a verejtékből képes kimutatni számos olyan biomarkert, amely fontos információkat szolgáltat viselője egészségéről.

A fejlesztési program vezetője szerint korábban is foglalkoztak már verejtéket elemző szenzorokkal, de ezek még olyan enzimekkel működtek, amelyek csak igen korlátozott számú vegyületet voltak képesek kimutatni, ráadásul nagyon kis koncentrációk esetén nem is működtek megbízhatóan.

Forrás: pexels.com/Andrea Piacquadio

Az új szenzor viszont már molekulárisan nyomtatott polimereket használ, amelyek gyakorlatilag a detektálni kívánt molekulák negatívjai. Amint a kimutatni szándékozott molekula a számára nyomtatott “lyukba” kerül, bezár egy pici áramkört, és a készülék észleli a jelenlétét.

Forrás: pexels.com/Hitesh Coudhary

Az eszköz képes például a kilenc esszenciális aminosav és számos vitamin kvantitatív kimutatására, de később hormonok és gyógyszerhatóanyag-szintek monitorozására is alkalmas lehet.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!