A magyar ember szeret enni. A karácsonyi időszak pedig a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy hódolhasson ezen szenvedélyének.
A hazai gasztronómia olyan remekei, mint a pontyhalászlé, töltött káposzta, bejgli, mákos guba ilyenkor kerülnek terítékre, amikhez előételként és/vagy desszertként néhány, a karácsonyfáról elcsent szaloncukor is dukál. Ám a nagy dőzsölésnek hamar eljön a böjtje hasfájás, hányinger és gyomorrontás képében.
Íme pár praktika amivel enyhíthetjük az ünnepi lakmározás mellékhatásait.
Mozgás!A legutolsó dolog, ami eszünkbe jut hasfájás esetén, az a mozgás. Ám érdemes erőt venni magunkon, és felállni a fotelből. Egy 10-15 perces könnyű séta a friss levegőn csodákat tehet.
Ilyenkor a vérkeringés felélénkül, szervezetünk egyel magasabb fokozatra kapcsol és mozgósítja a bejgli formájában bevitt energiát. Ráadásként nemcsak emésztőrendszerünk könnyebbül meg, de közérzetünk javulása a hangulatunkra is jó hatással lesz.
MasszázsAz ünnepi készülődés idegőrlő. A stressz nem csak az idegeinket, de a gyomrunkat is kikészítheti. Ám ahelyett, hogy földhöz vágnánk valamit, van egy jobb módja is a feszültség levezetésének. Egy gyors hasmasszázs. 5 percig, körkörös mozdulatokkal gyengéden masszírozzuk a hasunkat a köldökünk felett két ujjnyival. Közben próbáljunk meg lassan és egyenletesen lélegezni. Ez csökkenti a vérnyomásunkat, stabilizálja a pulzusunkat és kisimítja a gyűrött idegeinket.
TeaÜnnepekkor a legtöbbünk alkoholos italokat fogyaszt. Pezsgő, (forralt)bor, likőrök. A sok alkohol különösen megterheli a szervezetünket, a gyomrunkat pedig pláne.
Hogy visszaállítsuk emésztőrendszerünk egyensúlyát, cseréljük le a forraltboros bögrét egy csésze teára. A legajánlottabb a borsmenta főzet. Ha van rá mód, ne a filteres kiszerelést válasszuk, inkább egy bioboltban vagy gyógyszertárban szerezzünk belőle kimérve. A növényben található hatóanyagok ellazítják a gyomor izomszöveteit, nyugtatják az irritált bélnyálkahártyát és erősítik az immunrendszert. Így egy csésze forró ital elkortyolgatásával a téli nyavalyákat is kiküszöbölhetjük.
Ám a kellemetlenségek elkerülésének legkönnyebb módja a mértékletesség. Ne mondjunk nemet a karácsonyi finomságokra, sőt kóstoljunk meg minden csemegét, de közben figyeljünk az adagokra. A varázsszó: sokszor keveset.
A magyar ember szeret enni. A karácsonyi időszak pedig a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy hódolhasson ezen szenvedélyének.