Megtekert gyomor- amikor túl sokat ettünk

Szerző: S.T.
A magyar ember szeret enni. A karácsonyi időszak pedig a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy hódolhasson ezen szenvedélyének.
A hazai gasztronómia olyan remekei, mint a pontyhalászlé, töltött káposzta, bejgli, mákos guba ilyenkor kerülnek terítékre, amikhez előételként és/vagy desszertként néhány, a karácsonyfáról elcsent szaloncukor is dukál. Ám a nagy dőzsölésnek hamar eljön a böjtje hasfájás, hányinger és gyomorrontás képében.

Íme pár praktika amivel enyhíthetjük az ünnepi lakmározás mellékhatásait.

Mozgás!

A legutolsó dolog, ami eszünkbe jut hasfájás esetén, az a mozgás. Ám érdemes erőt venni magunkon, és felállni a fotelből. Egy 10-15 perces könnyű séta a friss levegőn csodákat tehet.

Ilyenkor a vérkeringés felélénkül, szervezetünk egyel magasabb fokozatra kapcsol és mozgósítja a bejgli formájában bevitt energiát. Ráadásként nemcsak emésztőrendszerünk könnyebbül meg, de közérzetünk javulása a hangulatunkra is jó hatással lesz.

Masszázs

Az ünnepi készülődés idegőrlő. A stressz nem csak az idegeinket, de a gyomrunkat is kikészítheti. Ám ahelyett, hogy földhöz vágnánk valamit, van egy jobb módja is a feszültség levezetésének. Egy gyors hasmasszázs. 5 percig, körkörös mozdulatokkal gyengéden masszírozzuk a hasunkat a köldökünk felett két ujjnyival. Közben próbáljunk meg lassan és egyenletesen lélegezni. Ez csökkenti a vérnyomásunkat, stabilizálja a pulzusunkat és kisimítja a gyűrött idegeinket.

Tea

Ünnepekkor a legtöbbünk alkoholos italokat fogyaszt. Pezsgő, (forralt)bor, likőrök. A sok alkohol különösen megterheli a szervezetünket, a gyomrunkat pedig pláne.

Hogy visszaállítsuk emésztőrendszerünk egyensúlyát, cseréljük le a forraltboros bögrét egy csésze teára. A legajánlottabb a borsmenta főzet. Ha van rá mód, ne a filteres kiszerelést válasszuk, inkább egy bioboltban vagy gyógyszertárban szerezzünk belőle kimérve. A növényben található hatóanyagok ellazítják a gyomor izomszöveteit, nyugtatják az irritált bélnyálkahártyát és erősítik az immunrendszert. Így egy csésze forró ital elkortyolgatásával a téli nyavalyákat is kiküszöbölhetjük.

Ám a kellemetlenségek elkerülésének legkönnyebb módja a mértékletesség. Ne mondjunk nemet a karácsonyi finomságokra, sőt kóstoljunk meg minden csemegét, de közben figyeljünk az adagokra. A varázsszó: sokszor keveset.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!