Már háromdimenziós képen is látható a prosztata

Forrás: medicalonline.hu
A prosztatarák gyakran csak késői stádiumban okoz panaszokat, ezért nagyon fontos 45 éves kortól az évente ajánlott szűrővizsgálat.

Oxfordi kutatók egy új eljárást, a térbeli transzkriptomikát alkalmazva, non-invazív módon készítettek részletes háromdimenziós képet (illetve, ahogy ők említik, térképet) prosztatát érintő daganatról – írja a hvg.hu.

Forrás: pexels.com/Tima Miroshnichenko

Az eljárás során készült kép eddig nem látott felbontásban tudta visszaadni a szervet, úgy, hogy azon az egészséges, illetve a rákos sejtek is látszódjanak. Ez a szakértők szerint fontos plusz, így ugyanis a nem látott, nehezen vizsgálható területek is megjeleníthetők. A kutatók rögtön meg is állapították: a prosztatadaganatok számos olyan genetikai variációval rendelkezhetnek, amelyek eddig ismeretlenek voltak.

A kutatók úgy látják: az új eljárás növelheti a betegséggel kapcsolatos tudást, ami pedig segíthet a betegség gyorsabb felismerésében.

A témában végzett kutatást a Cancer Research UK finanszírozta, az eredményeket a Nature című folyóiratban közölték.

(forrás: hvg.hu)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!