Nagyobb az esélye a medencetörésre a vegetáriánusoknak

Forrás: medicalonline.hu
33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek medencetörést a hús- és halevőkhöz képest azok, akik ragaszkodnak a vegetáriánus diétához – írja a Qubit.

A Leedsi Egyetem frissen megjelent kutatásából nem derül ki, hogy pontosan mi lehet ennek az oka, de a tanulmány vezető szerzője, James Webster szerint elképzelhető, hogy egyes vegetáriánusok nem jutnak elegendő izom- és csonterősítő tápanyaghoz, kalciumhoz és fehérjéhez, mindemellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ebből még nem következik az, hogy a húsmentes étkezés alapvetően egészségtelen lenne, közli a lap.

Forrás: pexels.com/ Pixabay

Webster szerint az is közrejátszhat az eredményben, hogy a nem kellően kiegyensúlyozott étrendű vegetáriánusoknak alacsonyabb az izomtömegük és a csontjaik is gyengébbek, emiatt pedig hajlamosabbak a csonttörésekre.

Forrás: Pexels.com/Koolshooter

A vizsgált esetek 90 százalékát esés okozta, ami az idős embereknél gyakrabban fordul elő, a kutatók szerint mindez a növényalapú étrenddel kombinálva pedig különösen veszélyes lehet. A kutatók szerint korábbi kutatásokból már kiderült az is, hogy a vegetáriánusoknak rendszerint alacsonyabb a testtömeg-indexük, így kevesebb rajtuk a zsír, ami miatt eséskor megnövekszik a csonttörés veszélye.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!