Így hat ránk az időjárás

Forrás: semmelweis.hu
Hidegfront hatására fokozódik szervezetünkben a görcskészség, így például gyakrabban jelentkezhet az arra érzékenyeknél asztmás roham, gyomor-, epe-, vesegörcs, hasi panaszok, mellkasi fájdalom, tüdőembólia, és a koszorúerek összehúzódása miatt többször fordul elő szívinfarktus. A kismamák esetében a hőmérsékletesés hatással lehet a méhösszehúzódásra, ezért a koraszülések száma is megnövekszik a hőmérséklet drasztikus csökkenése után – sorolja dr. Torzsa Péter egyetemi tanár.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője hozzáteszi: a reumatológiai megbetegedésben szenvedők több mint háromnegyede ugyancsak szenved az időjárás-változástól, hiszen ekkor erősödő ízületi fájdalmakkal kell szembenézniük. Rajtuk kívül a magas vérnyomásban, immunbetegségekben szenvedőket és a hormonális problémákkal küzdőket is jobban megviselik a hőmérséklet-változással járó erősödő tünetek.

Forrás: pexels/pixabay

A melegfront esetén az erek tágulnak, ezért olyankor a vérnyomás inkább csökken, a pulzus emelkedik, a depressziós tünetek fokozódhatnak, gyakoribban a migrénes panaszok, illetve veszélyeztetettebbek a zöldhályogban szenvedők, mert az emelkedő szemnyomás rohamhoz vezethet. Fontos, hogy az érintettek kövessék a szemész szakorvos által javasolt kezelést, és ne hagyják ki a szemcseppek használatát.

Forrás: pexels.com/Joao Jesus

A hideg- és melegfrontra is egyaránt igaz, hogy ekkor levertek, ingerlékenyek, feszültek vagyunk, jelentkezhet fejfájás, alvászavar, lassulnak a reflexeink, csökken a koncentrálóképességünk, emiatt a nő a balesetveszély nemcsak az utakon, hanem akár a munkahelyen is. Ilyenkor vezessünk óvatosabban, tartsunk útközben többször pihenőt – figyelmeztet a szakember.

Dr. Torzsa Péter kitér arra is, hogy hidegfront estén a tünetek inkább a hőmérséklet-változás után, míg melegfrontnál előtte jelennek meg. Ezekre különösen a kisgyermekek, idősek és a krónikus betegek (szív- és érrendszeri, immun- vagy hormonális betegek, cukorbetegek, daganatos betegségekben szenvedők) hajlamosak. Kettős fronthatáskor kombináltan jelentkezhetnek a tünetek, és fokozódhat a nyugtalanság, ingerlékenység.

Forrás: pexels.com/Ron Lach

A hirtelen hőmérséklet-változásokat nem tudjuk teljes mértékben kiküszöbölni, ám a szervezetünk ellenállóképességét fokozhatjuk velük szemben. Tanuljunk meg stresszkezelő technikákat, például az autogén tréninget, jógázzunk, sportoljunk rendszeresen, hiszen ennek is stresszoldó hatása van.

Mozogjunk a szabadban, ezzel is tudjuk kondicionálni a testünket arra, hogy minél jobban elviseljük a hőmérséklet ingadozásokat. Segíthet az egészséges táplálkozás és a jó emésztés, ehhez szükséges a minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a vitaminok (főként a C és a B), ásványi anyagok (cink, magnézium), igyunk naponta 2-3 liter folyadékot, sétáljunk sokat a szabadban, aludjunk legalább 7 órát – tanácsolja a professzor.

Forrás: pexels.com/Valeria Ushakova

Fontos, hogy a krónikus betegek gyógyszerei megfelelően legyenek beállítva (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség esetén), így esetükben csökkenhet a frontérzékenység okozta tünetek megjelenése.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!