Autoimmun betegséggel várandósan

Forrás: Nőgyógyászati központ
A terhesség és az autoimmun betegségek megváltoztatják egymás lefolyását, ezek a folyamatok összegződnek és speciális helyzetet teremtenek.

Tervezett terhesség esetén a magzat és az édesanya érdekében az autoimmun betegséget az immunológus kezelőorvossal egyensúlyban kell tartani. Ez az, amivel a kockázatok csökkenthetőek. Ma már a sikeresen kiviselt terhességek aránya jelentősen nőtt, köszönhetően az egyre hatékonyabb kezelésnek köszönhetően is. A szisztémás autoimmun kórképekben a túlélés és az életminőség is jelentősen javult az elmúlt évtizedek során, ezzel együtt az igény is növekszik a gyermekvállalás iránt.

Forrás: pexels.com/ Mart production

Az autoimmun betegségek megjelenésének jellemző életkorai:

Szisztémás lupus erythematosus (SLE) a 20–30-as életévekben,

Rheumatoid arthritis (RA) 30–40,

Sjögren-kór 40–50 éves korban

Az immunbetegség típusától függően a gyógyszerek terhességben való alkalmazhatósága immunológus szakorvos bevonásával történik központunkban.

(Szisztémás lupus erythematosus) SLE és terhesség

Az SLE-s betegek közel felében kifejlődnek az antifoszfolipid-szindróma (APS) klinikai manifesztációi – artériás vagy vénás trombózis, kóros kimenetelű terhességek egy jól meghatározott csoportja; leggyakrabban ismételődő spontán vetélések, koraszülés is. Ezért az SLE és az APS és a terhesség tárgyalása együtt szükséges.

Terhesség hatása az SLE-re

A terhesség ténye jelentősen korlátozza az SLE kezelésében alkalmazható gyógyszereket, így a terhesség alatti hormonális és immunológiai változások kedvezőtlenül befolyásolják az SLE lefolyását.

SLE hatása a terhességre

A szisztémás lupus is kedvezőtlen hatású a terhességre nézve. SLE-s betegekben áltagnál magasabb a vetélések, koraszülések előfordulása. Az egészséges gyermekek születésének aránya SLE betegek körében napjainkra növekvő tendenciát mutat.

APS és terhesség

Napjainkra az élveszülési arány immunológiai kezelés mellett 80% fölé emelkedett a korábbi kezeletlen betegekben igazolt közel 5%-hoz képest.

Forrás: pexels.com/ Daniel Reche

Sjögren kór és terhesség

Sjögren-kór a külső elválasztású mirigyek gyulladásával járó autoimmun betegség. Sögren-szindróma csaknem valamennyi más szisztémás autoimmun betegséghez (leggyakrabban RA, SLE) társulhat. A terhes anya kezelése a magzat egészsége érdekében akkor is indokolt, ha az anya tünetmentes.

Idiopathiás-inflammatorikus-myositisek (IIM) és terhesség

Az eddigi klinikai tapasztalatok alapján IIM-ben a koraszülések és vetélések aránya jelentős, illetve számolni kell még az izomgyengeségből adódóan a császármetszések arányának növekvésével.

Szisztémás sclerosis és terhesség

A bőr és bőr alatti kötőszövet és a belső szervek fibrózisával, immunológiai eltérésekkel jellemezhető. Ez ronthatja a magzat keringését is. A kutatások azonban nem támasztják alá, hogy jelentős különbség lenne, a terhességek kimenetelében a limitált és a kiterjedt bőrtünetekkel rendelkezők között.

Forrás: pexels.com/ Josh Willink

Primer szisztémás vasculitis-ek és terhesség

Nagyon ritka betegség, ahol terhesség esetén szintén a vetélés és a koraszülés a leggyakoribb veszély. A betegek szigorú orvosi felügyelete szükséges, mivel életveszélyes komplikációk rövid idő alatt alakulhatnak ki.

Rheumatoid arthritis (RA) és terhesség

A lakosság 2-3-át %, főleg nőket érintő betegség 40 éves kor környékén alakul ki. A betegek kb. 25%-ánál azonban a betegség aktivitása a terhesség alatt nem változik vagy akár romlik.

Terhesség hatása a Rheumatoid arthritis-re

A terhesség alatt bekövetkező immunológiai és hormonális változások az RA aktivitását az esetek többségében kedvezően befolyásolják.

Rheumatoid arthritis hatása a terhességre

A jól kezelt rheumatoid arthritisben szenvedő nők terhességének kimenetele nem különbözik az átlagos populációétól. Szoptatás alatt a rheumatoid arthritis fellángolása a gyakoribb, ezért a gyógyszeres kezelés újraindítását nem lehet elkerülni.

A szisztémás autoimmun betegségek kezelése önmagában is kihívást jelent. Ezért nagyon fontos a terhességek gondos tervezése, az anyai alapbetegség aktivitásának előzetes csökkentése és stabilizálása.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!