Megfázásszerű tünetek jellemzőek a most domináns omikron variánsnál

Forrás: medicalonline
Főként megfázásszerű tünetek (torokfájás, fejfájás, köhögés, orrfolyás) alakulnak ki. A láz, a légszomj, az ízérzékelés elvesztése és a szaglásvesztés kevésbé gyakori panasz.

Az először 2021 novemberében Botswanában és Dél-Afrikában azonosított omikron variáns a koronavírus minden eddigi korábban ismert formájánál gyorsabban tört globális dominanciára. Az eredeti omikron számos mutáción átesett, így megváltozott a fertőzőképessége, illetve az általa okozott betegségnek is eltérhetnek a tünetei. Kezdetben a fertőzésekért a BA.1 és a BA.2 alvariánsok voltak felelősek, azonban 2022 elején Dél-Afrikában újabb alvariánsokat (BA.4 és BA.5) azonosították, melyek idén tavasszal ismét megbetegedési hullámot indítottak el az országban.  Vizsgálatok szerint a BA.4 és a BA.5 lehetnek az eddigi leggyorsabban terjedő omikron változatok, amelyek Európa több országában már dominánssá váltak és Magyarországon is megjelentek.

A 20 leggyakoribb COVID-19-tünet a Zoe App tanulmány szerint – mely 17 500 júliusban diagnosztizált nagy-britanniai beteg adatait vizsgálta – csökkenő sorrendben a következők: torokfájás (58%), fejfájás (49%), orrdugulás (40%), száraz köhögés (40%), orrfolyás (40%), hurutos köhögés (37%), rekedtség (35%), tüsszögés (32%), fáradtság (27%), izomfájdalom (25%), szédülés (18%), duzzadt nyaki nyirokcsomók (15%), szemfájdalom (14%), megváltozott szaglás (13%), mellkasi fájdalom, szorító érzés (13%), láz (13%), hidegrázás (12%), légszomj (11%), fülfájás (11%), szaglásvesztés (10%).

Fotó: pexels.com/Anna Shvets

A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni, írja a koronavirus.gov.hu.

Világszerte 574 818 625 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 395 451 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 573 767 826 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 393 336 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!