Életmentő tippek karácsonyra

2010. 12. 23.
Szerző: S.T.
A „kocaautósok" nemcsak a forgalmat növelik, de tapasztalatlanságukkal több baleset okozói is lehetnek.

Megdöbbentő adat, hogy a közúti halálesetek 55 százalékának nem maga az ütközés az oka, hanem a karambol után – sokszor a szakszerűtlen elsősegély miatt – következik be. Viszont gyors és szakszerű ellátással ezen döbbenetes szám akár 85 százalékkal is csökkenthető lenne.

A legfontosabb, hogy őrizze meg a nyugalmát! Mérje föl, hány ember és jármű érintett a balesetben, ezen kívül határozza meg a baleset pontos helyszínét (keressen egy kilométerkövet vagy útirányjelző-táblát).

Közben gondoskodjon a saját biztonságáról is! Mielőtt kiszállna az autóból, vegyen föl láthatósági mellényt! Így a közeledő autók már messziről észlelhetik önt. Fontos viszont, hogy a sárga mellény még nem páncél! Semmilyen körülmények közt ne menjen az útra, mindig csak az útpadkán, az út legszélén közlekedjen! Helyezze ki az elakadásjelző háromszöget az ütközés helyétől számítva 150-200 méterre. Ha csak nem indokolt, ne jelezzen a közlekedő járműveknek, mivel karlengetéssel vagy a kiabálással csak elvonja a többi sofőr figyelmét az útról.

A helyszínen tájékozódjon, hogy szivárog-e bármilyen veszélyes anyag – gáz, motorolaj, benzin vagy más vegyi anyag – a balesetben érintett gépjárművekből. Ha igen, mindenképpen húzódjon biztos távolságba a baleset helyszínétől, és kerülje el az érintkezést a veszélyes anyaggal!

Mérje fel a sérültek számát! Ha van olyan személy, aki a gépjárműbe/gépjármű alá szorult, semmiképpen se próbálja meg kihúzni vagy elmozdítani, ugyanis ilyenkor nagy a kockázata, hogy esetleg gerinc- vagy nyaksérülést okoz a személy szakszerűtlen elmozdításával. Próbáljon meg inkább arról gondoskodni, hogy fixálja a sérült pozícióját (ha tudja, helyezze stabil oldalfekvésbe, vagy gyűrje a kabátját vagy pulóverét a sérült feje alá).

Ezután tárcsázza az általános segélyhívó számot (112)! Pontosan számoljon be a diszpécsernek a balesetről. Hol és mikor történt, hány jármű érintett, hány sérült van, ők milyen állapotban vannak (súlyos vagy könnyebb sérült). Semmiképpen se felejtsen el tájékoztatást adni arról, ha veszélyes anyag került az úttestre. Ha ilyen anyagot szállító jármű is érintett az ütközésben, olvassa be a telefonba a jármű hátulján elhelyezett sárga táblán lévő azonosító számot.

Ezután biztosítsa a sérülteket, hogy a segítség már úton van. A segítség megérkezéséig beszéljen a sérültekhez, tartsa fönn a figyelmüket.

Esős, havas, hideg időben gondoskodjon a sérült melegen tartásáról.

Nagyon fontos, hogy semmilyen körülmények közt ne itassa vagy etesse a sérülteket, még ha ezt ők kérik is!

Amíg a segítség megérkezik,  előfordulhat, hogy a segélyközpont operátora végig kapcsolatban marad önnel és hasznos tanácsokkal látja el. Ha bármilyen változás áll be a sérült vagy a környezet állapotában, azonnal közölje a központtal!

A segítség megérkeztével se hagyja el a helyszínt! Várjon addig, amíg egy hivatalos személy erre engedélyt nem ad. Ha pedig szükségét érzi, Ön is menjen be a kórházba, ugyanis egy baleset látványa is súlyos traumát okozhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!