Rossz szokások, melyek elhízáshoz vezethetnek

Forrás: PharmaOnline
Amennyiben valakin van kisebb-nagyobb túlsúly, legtöbbször szeretne is tőle megszabadulni, ám ehhez érdemes tisztában lenni azokkal a rossz szokásokkal, melyek hátráltathatják a folyamatot. Dr. Mutnéfalvy Zoltánn az Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó orvosa ismerteti ezeket.

Túl gyorsan eszik

Kb. 20 percbe telik, amíg a gyomor közvetíti az agynak, hogy jól lakott. Éppen ezért, ha valaki túl gyorsan eszik, akkor nagyon könnyen eshet abba a hibába, hogy a kelleténél több kalóriát vesz magához, ami pedig elhízást eredményez. Így lehetőleg mindig nyugodt körülmények között, ráérősen, nem kapkodva fogyassza el ebédjét, így kisebb az esély a túlevésre.

Túl sokat néz TV-t

A Vermont Egyetem tanulmánya szerint azok a túlsúlyos résztvevők, akik mindössze 50%-kal csökkentették tévézési idejüket, átlagosan további 119 kalóriát égettek el naponta. Ha mégis bekapcsolja, akkor se üldögéljen közben a kanapén: végezzen pl. valamilyen háztartási feladatot, így egyrészt aktív marad, másrészt nem nassol közben. A legjobb az lenne, ha a kedvenc TV műsora közben végezne pár tornagyakorlatot a kompromisszum jegyében.

Fotó: pexels.com/Glenn Carstens-Peters

Túl keveset alszik

Az alváshiány akkor is éhessé teszi az embert, ha amúgy teli a gyomra, mivel az alváshiány befolyásolja a kortizol szintet, ami nemcsak a hangulatunkra hat, hanem az éhségérzetünkre is. Ezenkívül a kevés salvás növeli a zsírraktározást a szervezetben, így lehetőleg minimum 7 órát aludjon éjszaka!

Ne menjen üres gyomorral vásárolni!

Sokan vannak, akik vásárlások alkalmával vesznek maguknak valamilyen falatoznivalót. Ez természetesen a legtöbb alkalommal valamilyen kalóriadús nassolnivaló, vagy finomított pékáru. Hogy ezt elkerülje, lehetőleg ne üres gyomorral induljon útnak, így kevésbé csábul el egy-egy finomság láttán!

Kihagyja a reggelit

A reggeli a legfontosabb étkezés, nem hiába hangsúlyozzák a dietetikusok, hogy vétek lenne kihagyni. Nem csak jól indítja a napot, de segít elkerülni azt, hogy a nap folyamán több kalóriát fogyasszunk. Ennek az az oka, hogy a szervezet egy hosszabb böjt után felébred, és egyfajta energialöketet igényel, amit a reggeliből kellene megkapnia. Ha ez kimarad, akkor a következő étkezések során többszörösen fogja pótolni, ráadásul a szervezetet úgy fogja érzékelni, hogy éhezik ekkor, így tárolni kezdi az energiát.

unsplash.com/Chris Ralston

Csökkentse a stresszt!

Bár a stressz valamilyen szinten a mindennapi életünk része, nem szabad hagyni, hogy túlzott méreteket öltsön! A sok stressz gyakran a testsúlyon is meglátszik. Igaz, egyesek ilyenkor fogynak, ám sokan vannak, akik “stressz evésbe” menekülnek, ráadásul az ilyenkor magasabb kortizolszint segít a zsírpárnák felhalmozódásában! Igaz, a stresszt teljes egészében nem lehet kiiktatni az életünkből, ám sokat segíthet a megfelelő stresszkezelés elsajátítása, mondja dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont obezitológiával is foglalkozó orvosa.

Ha semmi sem segít

Ha változtat az életmódján, odafigyel az étkezésére és a rendszeres mozgásra is, mégsem képes elérni a kívánt eredményt, akkor érdemes hormonvizsgálatot végeztetnie, ugyanis több olyan endokrin betegség is van, melyek gátolják a fogyást és túlsúlyt eredményeznek. Szerencsére ezek nagy része könnyen gyógyítható, így a hormonzavar kezelésével a testsúly csökkenése is beindulhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!