Orrspray formájában is beadható influenzaoltást fejlesztettek ki

Forrás: Haszon
Már a légutakban megállítja a fertőzést egy új, univerzális influenza elleni oltóanyag, amit az USA egészségügyi kutatóintézete fejlesztett ki.

Mivel a mi vakcinánk immunissá teszi a nyálkahártyát, ezért nagyban eltér szinte az összes többi influenza vagy más légúti vírus elleni oltóanyagtól – ismerteti az áttörést a vizsgálat vezető kutatója, Matthew Memoli. – Ez az immunreakció már a légutakban elpusztítja a kórokozókat, mivel imitálja a természetes influenzafertőzés után szerzett védettséget.

Az új oltóanyag jelzése BPL–1357, és a vírusok több variánsát tartalmazza, vagyis ún. multivalens vakcina. Ezek konkrétan az influenza négy törzsének fertőzésre képtelen, inaktivált példányai. A vírusokat egy széles körben alkalmazott vegyszerrel bénították meg. Ez a béta-propiolakton (BPL) nevű vegyület régóta bevált orvosi eszközök, valamint szerves anyagok fertőtlenítésére (vérplazma, vakcina, átültetésre váró testszövet).

Egereken és vadászgörényeken végezték a preklinikai vizsgálatokat, és kiderült, hogy a kísérleti vakcina két adagja 100 százalékosan védett hat különböző influenzatörzs halálos(!) dózisaival szemben. Orrspray formájában pedig ugyanolyan hatásos volt, mint amikor izomszövetbe adták be injekció formájában.

A fejlesztést végző National Institutes of Health (NIH) kutatói megkezdik a humán kísérletek első fázisát, ennek során szintén orron át (intranazálisan) és injekcióban (intramuszkuláris) beadva tesztelik az új univerzális vakcinát.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!