Szívizmok újjáépítésében segíthet egy új kezelés

Forrás: Infostart
A Manchesteri Egyetem kutatói többéves munkát követően egy olyan gélt fejlesztettek ki, melyet a működő szívbe lehet injektálni. Az anyag abban segít, hogy a szívbe juttatott sejtek új szövetet építsenek.

Már eddig is próbálkoztak sejtek injektálásával a szívbe, de azoknak mindössze egy százaléka maradt a helyén és élte túl a próbálkozást – a frissen kifejlesztett gél azonban segít nekik ebben.

„Bár még korai szakaszban vagyunk, az valószínű, hogy az új technológia hatalmas lehetőségeket rejt magában a szívinfarktus után leállt szívek helyreállításában. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a gél hatékony lehetőség lesz a jövőbeni sejt alapú terápiákhoz, amelyek segítik a sérült szív regenerálódását” – mondta Katharine King, a Brit Szív Alapítvány által támogatott kutatás vezetője.

A kutatók kimutatták, hogy a gél képes támogatni a normál szívizomszövet növekedését. Amikor ahhoz szívizomsejtekké átprogramozott emberi sejteket adtak, három hétig képesek voltak növekedni egy edényben, és a sejtek spontán verni kezdtek. Egereken végzett szívultrahangok és EKG-k is megerősítették a gél biztonságosságát. A további ismeretek megszerzése érdekében a kutatók a gélt szívroham után álló egerek után fogják tesztelni, hogy kimutassák, új izomszövet fejlődik ki bennük.

„A szívinfarktus kezelésében annyit fejlődött már a tudomány, hogy minden eddiginél több ember éli túl annak bekövetkeztét. Ez azonban azt is jelenti, hogy egyre több ember él sérült szívvel, esetükben fennáll a szívelégtelenség kialakulásának kockázata. Az új, injektálható technológia a peptidek természetes tulajdonságait hasznosítva oldhat meg egy problémát, amely évek óta akadályozta ezt a terápiát. Ha az előnyök további kutatások során, majd a betegeknél is megismétlődnek, ezek a gélek a szívinfarktus okozta károsodások helyreállító kezelések jelentős szereplőivé válhatnak” – mondta James Leiper, a Brit Szív alapítvány orvosigazgatója.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!