Mediterrán étrendnél is fontos a szénhidrát minősége
A vizsgálatba 160 olyan személyt vontak be, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A résztvevők egyik fele a mediterrán típusú étrendben alacsony indexű összetevőket, tésztát, barna rizst és kenyeret, míg a másik fele magas indexű élelmiszereket, jázminrizst, burgonyát, krumplipürét és kuszkuszt fogyasztott.
A résztvevők vércukorszintje az alacsonyabb glikémiás indexű ételek elfogyasztását követően a nullhipotézisnek megfelelően alacsonyabb volt, és a csoportok közötti különbség a 12 hetes vizsgálati időszak előrehaladtával egyre nőtt. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távon az egészséges mediterrán étrend követése esetén sem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátot fogyasztunk.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!