Mediterrán étrendnél is fontos a szénhidrát minősége
A vizsgálatba 160 olyan személyt vontak be, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A résztvevők egyik fele a mediterrán típusú étrendben alacsony indexű összetevőket, tésztát, barna rizst és kenyeret, míg a másik fele magas indexű élelmiszereket, jázminrizst, burgonyát, krumplipürét és kuszkuszt fogyasztott.
A résztvevők vércukorszintje az alacsonyabb glikémiás indexű ételek elfogyasztását követően a nullhipotézisnek megfelelően alacsonyabb volt, és a csoportok közötti különbség a 12 hetes vizsgálati időszak előrehaladtával egyre nőtt. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távon az egészséges mediterrán étrend követése esetén sem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátot fogyasztunk.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!