5 tipp a megfelelő napszemüveg kiválasztásához

Forrás: Purecom, Budai Szemészeti Központ
A nagyon erős UV-sugárzást már egészen május közepétől tapasztalhatjuk. Normál bőrtípusnál ilyenkor akár 15-20 perc is elég a leégéshez. De ahogy a bőrünket, úgy a szemünket is komolyan megviselheti a probléma, ezért nem mindegy, hogy milyen napszemüveget vásárolunk.

Nem elég, hogy divatos legyen és tükrözze az egyéniségünket, olyan napszemüveget érdemes választani, amelyik teljes biztonsággal ellátja védelmi feladatát. Az UV-sugarak, de különösen az UV-B sugárzás olyan mértékben képes károsítani a szemfelszínt, hogy az idővel különböző szempanaszokat és szembetegségeket idézhet elő. Az alábbi tanácsok betartásával azonban sokat tehetünk szemünk egészségének megóvásáért. 

1. Ellenőrizzük a címkét!
Csak 100% UV-A és UV-B vagy UV400 védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk! „A 100 százalékos UV-védelem nélküli napszemüveg viselése valójában komoly egészségügyi kockázatot jelent. Többek között a szürkehályog kialakulásában is jelentős szerepet játszik, hogy egyáltalán nem, vagy nem jó minőségű napszemüveggel védjük a szemünket a nap káros sugaraitól. Az évek során a szemünket ért napégések hatása összeadódik, aminek egy idő után akár makuladegeneráció vagy szemhéj környéki rákos bőrelváltozás is a következménye lehet” – figyelmeztet Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

2. A sötétebb napszemüveg nem mindig nyújt nagyobb UV-védelmet!
Ne higgyük azt, hogy minél sötétebb egy napszemüveg lencséje, annál biztonságosabb. A fenti szabály a sötét lencsékre is igaz: csak a 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveg biztosítja a szükséges biztonságot.

3. A méret is számít!
A napszemüvegnek a lehető legnagyobb lencsével kell rendelkeznie, hogy megvédje szemünket a szemből és az oldalról érkező napsugárzástól egyaránt. Szerencsére a nagy keretes szemüvegek az idén különösen divatosak és nagy belőlük a választék. Az extrém nagyméretű szemüvegek biztosítják a legjobb fedést, valamint a port is hatékonyabban tartják távol a szemfelszíntől.

4. A polarizált lencsék csökkentik a tükröződést, de nem blokkolják az UV-sugarakat!
A polarizált lencséket úgy tervezték, hogy csökkentsék a tükröződő felületekről, például vízről vagy utakról visszaverődő tükröződéseket. De jó, ha tisztában vagyunk vele, a polarizáció önmagában nem biztosít UV-védelmet. Ehelyett jobb vizuális élményt nyújt a szabadtéri tevékenységekhez, például vezetéshez, vízi sportokhoz, lovagláshoz, biciklizéshez, túrázáshoz vagy golfozáshoz. Ugyanakkor léteznek UV-blokkoló anyagból készült polarizált lencsék is. Legyünk tehát körültekintőek és ellenőrizzük a polarizált napszemüveg címkéjét, hogy valóban maximális UV-védelmet nyújt-e.

5. Az ár nem mérvadó!
A napszemüvegnek nem kell drágának lennie ahhoz, hogy biztonságos és hatékony legyen. A lényeg, hogy olyat szerezzük be, amelyen megtalálható az UV400 és a “CE” jelzés (European Conformity), ami biztosítja, hogy a szemüveg lencséi megfelelnek az EU-s biztonsági előírásoknak és átestek a kötelező vizsgálatokon.

+1. tipp: Figyeljünk a sérülésekre!
Ha találunk egy jó formájú keretet, amely rendelkezik a megfelelő védelemmel, akkor természetesen nem fogunk minden évben új napszemüveget vásárolni. Érdemes azonban figyelni a lencse állapotára, mert a karcos, sérült lencse sok esetben már nem nyújt megfelelő védelmet, különösen, ha olcsóbb napszemüvegről van szó, amelyen az UV-védelmet egy vékony fólia adja. Drágább szemüvegek esetében az UV ellen védelmet jelentő réteg a lencse anyagában van, így egy kisebb karcolás nem okoz problémát, de több sérülés esetén ezt is érdemes cserélni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!