Hitek és tévhitek: a szójáról

Szerző: Dogossy Katalin
A japán és keleti mitológiában egyaránt - és egymástól függetlenül - szerepel az öt szent mag fogalma. Köztük kettő azonos, a szója és a rizs. A távolkeleti bölcsek évezredes megfigyeléseit a mai kor tudománya, kutatásai jórészt igazolták.

Érvek mellette: A szójáról kiderült, hogy jó koleszterinszabályozó, áldásos hatású a csontritkulás megelőzésében és a menopauza összes tünetének csökkentésében.

Hazánkban a szójáról elsősorban a fűszerként használatos szójaszósz, valamint a szójaolaj gyártásakor melléktermékként hasznosuló, húspótlóként hirdetett szárított szójakocka jut az emberek eszébe.

Ezek az élelmiszerek vízben áztatás után fasírtként, vagy megfelelő ízesítés után pörköltként tálalhatók, és már csak részben tartalmazzák az élettanilag jelentős ásványi anyagokat és esszenciális aminosavakat.
A friss szójatermék esszenciális aminosavakban gazdag, nagyrészt telítetlen zsírsavakból áll. A tojás után a második leggazdagabb lecitinforrásunk, miközben nem tartalmaz koleszterint. B-, E- és P-vitamin-, valamint foszfor- és mésztartalma is jelentős.




Ajánlható


  • Cukorbetegek számára táplálékkiegészítőként, mivel olyan összetett szénhidrátot tartalmaz, mely lassan szívódik fel a vérből, ezáltal nem jelentkezik túlzott inzulinigény a szervezetben. Természetesen szénhidráttartalmával a diéta előirásai szerint számolni kell.

  • Köszvényeseknek - mivel kitűnő növényi eredetű fehérje. Az állati eredetű fehérjék lebomlásakor húgysav keletkezik, amely a vizelettel távozik. Ha túl sok húst és állati zsiradékot fogyasztunk, a húgysav nem tud kiürülni, a húgysavkristályok lerakódnak, az ízületek begyulladnak. A köszvény azon kívül, hogy fájdalmas, és súlyos mozgáskorlátozottságot is okoz, hashártya-gyulladás okozója is lehet. Ha szójafehérjével váltjuk ki az állati fehérjék egy részét, a köszvényes tünetek javulni fognak, mivel a szója bomlásakor nem keletkezik húgysav.

  • Vesebetegeknek. A vesekövek nagy része is az állati fehérjék bomlásakor keletkező húgysavkristályokból áll.

  • Változó korban lévőknek. A klimaxos panaszok jelentős részéért a petefészek csökkenő működése, vagyis az ösztrogén hiánya a felelős. A friss szójából készült termékeknek rendkívül magas a fitoösztrogén (növényi hormon) tartalma, ezáltal segíti a tünetek enyhítését.

  • Laktózérzékenyeknek. Ők azok, akiknek a tejfehérje emésztési zavarokat, például puffadást okoz. A szójából előállított tej fogyasztása megszünteti ezeket a panaszokat.

  • Állandó stresszben élőknek ajánlott a szójacsíra fogyasztása, mely magas C-vitamin-tartalma miatt fokozza az ellenállóképességet, mozgósítja a stressz kivédéséhez szükséges energiákat.

Mi vele a baj?

A szója nyersen mérgező: toxikus anyagokat (pl. emésztést gátló enzimet) is tartalmaz, amelyet hőkezeléssel és erjesztéssel próbálnak csökkenteni vagy megszüntetni. A benne található haemagglutinin nevű toxin állatkísérletekben növekedést gátlónak bizonyult.
A szója nagy mennyiségű phytic-savat tartalmaz, mely sav gátolja az alapvető ásványi anyagok felvételét, ilyen például a kalcium, magnézium, mangán, réz, vas és legfőképpen a cink.

A szója másik veszélyének tartják a génmódosított fajták gyors terjedését. Egyes állítások szerint a világon termesztett szója 50%-a már génmódosított fajtákból származik. Ezért ma már minden szójatermékre ráírják, ha nem génmódosított alapanyagból származik.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!