A D-vitamin és a demencia között kapcsolat áll fenn

Forrás: Pharma Online
A University of South Australia kutatói a The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy vizsgálatuk eredménye szerint közvetlen kapcsolat áll fenn a demencia és a D-vitamin hiány között.

A genetikai vizsgálatot a U.K. Biobankban szereplő csaknem 300 ezer személy adatainak felhasználásával végezték, és azt a kérdést szerették volna tisztázni, hogy kimutatható-e ok-okozati kapcsolat az alacsony, 25 nmol/l alatti D-vitaminszint és a demencia, valamint a stroke kockázata között.

Nemlineáris mendeli randomizációval megállapították, hogy a D-vitamin hiánya kisebb agytömeget eredményez, jelentősen növeli a stroke és a demencia kialakulásának kockázatát, és ez az összefüggés genetikai elemzésekkel is alátámasztható.

Egy másik fontos, nagy jelentőségű megállapításuk az a kalkuláció, mely szerint a vizsgált populációban a D-vitamin normál szintre (50 nmol/l) emelésével a demens esetek 17%-a megelőzhető lett volna.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!