Mikor szükséges a hallásvizsgálat?

Forrás: Pharma Online
A halláscsökkenés lehet átmeneti vagy tartós, de ha kialakult, fontos, hogy mielőbb felismerjék és kezeljék, mert az ép hallás hiánya az élet számos területén érezhető, és akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat.

Dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy milyen korai jelekből ismerhető fel a halláscsökkenés.

A környezetünkben élők figyelmeztetnek rá

A halláscsökkenést rendszerint nem az érintett maga, hanem a környezetében élők észlelik először. Ők figyelnek fel rá, hogy egyre hangosabban szól a tévé, a rádió és ismerősük többször kérdez vissza egy beszélgetés során. Ilyenkor érdemes kedvesen figyelmeztetni az érintettet ezekre a jelekre és beszélgetni arról, hogy az alábbi tüneteket is tapasztalja-e magán.

Dr. Kiss Sándor elmondta, hogy a halláscsökkenésnek különböző fokozatai vannak, így eltérő tüneteket tapasztalhatnak az érintettek. Ettől függően nehézséget jelenthet egy zajos étteremben vagy zsúfolt szobában a másik fél beszédét megérteni, vagy például színházi előadásokban a párbeszédeket követni. Figyelmeztető jel, ha úgy érezzük, hogy az emberek nem beszélnek tisztán, motyognak, amikor hozzánk beszélnek, így emiatt gyakran kérjük őket arra, hogy beszéljenek hangosabban, vagy ismételjék meg a mondandójukat.

Fotó: Karolina Grabowska/pexels

Előfordulhat, hogy a telefonálás során okoz gondot a beszéd megértése, vagy a lágy, suttogó beszéd megértése jelent problémát. A beszéd iránya is befolyásolhatja a megértést, lehetséges, hogy úgy érzi, hogy egyik fülével élesebben hall, mint a másikkal. Előfordul, hogy társaságban zavarba kerül, mert nehezen érti meg, amit mondanak. Akinél hallásprobléma áll fenn, idővel ezért egyre ritkábban látogatja ismerőseit, elmaradozik a közös programoktól, hogy a számára kényelmetlen helyzetet elkerülje.

Ezért fontos mielőbb felismerni

A halláscsökkenést kiváltó ok kezelésével a korábbi életminőség visszanyerhető, ezért ha panaszaink vannak, forduljunk szakemberhez. A fül-orr-gégészeti, audiológiai vizsgálat felfedhet olyan elváltozásokat, amelyek szerepet játszanak a halláscsökkenés kialakulásában. Ezek sokfélék lehetnek, az egészen banális fülzsírdugótól kezdve a műtétet igénylő csontosodási zavarig – magyarázza dr. Kiss Sándor. A másik lényeges eleme a kivizsgálásnak a hallásvizsgálat, melynek során pontosan meg lehet határozni a halláscsökkenés mértékét és a kiváltó októl függően, amennyiben ez jelenti a megoldást, a hallókészüléket is be lehet állítani.

A halláscsökkenés a mindennapokat is megnehezíti. Komoly veszélyforrás, ha egy figyelmeztető hangot nem hallunk, például a közlekedés során, de az otthonunkban is balesetet szenvedhetünk emiatt. A hallásromlást kompenzáló nagymértékű figyelem nagyon fárasztó, ha pedig nem kezeltetjük időben, az visszafordíthatatlan állapotot idézhet elő. A társasági élettől való izoláció pedig növeli az elmagányosodás kockázatát, amely különösen idősek esetében jelent komoly hátrányt azáltal, hogy megnehezíti a szellemi frissesség megőrzését.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!