A káposztafélék családjába tartozó Brassica oleracea egyik változata a szárban gumószerűen megvastagodó karalábé. Az ásvány anyagban gazdag növény fajtársa a kelbimbó, de ebbe a fajba tartozik a fejes káposzta, a kelkáposzta, a brokkoli és a karfiol is.
Az őshonos káposztaféle
A karalábé észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta”. Elsőként Plinius említi a „torzsájában megvastagodott” káposztafélét, valószínű, hogy ez a karalábé volt. A XVI. század végétől már széles körben termesztették és fogyasztották Nyugat-Európában és a Földközi-tenger vidékén.
Miért egészséges?
✓ A növényi rostban gazdag karalábé serkenti, karban tartja emésztésünket. Remek táplálék energia- és sószegény étkezés kiegészítéséhez.
✓ Fogyasztása légúti-, valamint bőrbetegségek esetén kifejezetten javasolt. Antibakteriális hatású.
✓ Ásványi anyagai közül legjelentősebb a kálium. Említésre méltó még magnézium-, jód-, kén-, szelén-, mész- és foszfortartalma is.
✓ Levelében igen sok vas és karotinoid található.
✓ Táplálkozástani értékéhez vitaminjai (A, B1, B2, B6 és C) is hozzájárulnak. A B-vitaminok közül kiemelendő még folsav- és pantoténsavtartalma.
Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?
A fás karalábé a növény érettségét jelzi: ilyenkor is fogyasztható, de az élvezhetősége mellett nem sokan kardoskodnának. Hogyan tudjuk ezt elkerülni?
A piacon vegyük szemügyre a gumót: ha repedezéstől mentes, nedves tapintású, esetleg ujjbeggyel könnyedén benyomható, akkor valószínűleg friss. Továbbá a friss, élénk levelek is kellemes gumót sejtetnek. A hűtőszekrény zöldséges részében levelével együtt 2-3 napig tárolhatjuk.
Ötletek a karalábé felhasználására
Kiemelkedő vitamintartalma miatt a karalábét érdemes minél többféle módon, elsősorban nyersen fogyasztani. A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is kellemesen edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva nyers ízével feldobja a nyári salátákat.
A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni, vagy megtölteni. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Egyes helyeken rizses gombóccal töltik, amelyet fűszeres lében főznek puhára.
Próbáljuk ki burgonyával együtt dinsztelve, vagy rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafű, lestyán, petrezselyem.
Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együttfőzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.