A karalábé egy nagyon egészséges és sokoldalú zöldség. A káposztafélék családjába (Brassicaceae) tartozik, ugyanúgy, mint a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli. A gumószerűen megvastagodott szárát fogyasztjuk, amely tavasszal a legfinomabb, legropogósabb. Zöld, illetve lila változata is kapható, majdnem egész évben. A karalábé a salátáktól kezdve a leveseken át a főzelékekig sokféleképpen felhasználható.
A vadkáposztától származó karalábé egy észak-európai eredetű növény, amelyet már a tizenhatodik század végétől széles körben termesztettek Nyugat-Európában, illetve a Mediterráneumban.
Érdemes fiatal, még nem fás gumókat vásárolni, ezek ugyanis sokkal finomabbak. Ezért ha tehetjük, válasszunk olyan karalábégumókat, amelyek repedezéstől mentesek, tapintásra nedvesek, illetve ujjal könnyen benyomhatók. A leveleket is érdemes szemügyre venni, a frissen zöldellő levelek ugyanis szintén arra utalnak, hogy a gumó még friss.
Mivel a karalábé magas vitamintartalommal rendelkezik, nagyon ajánlott nyersen is fogyasztani. A gyerekeknek érdemes könnyen fogyasztható csíkokra vágni, amelyeket aztán lelkesen elrágcsálhatnak.
De salákba is remekül passzol felkockázva: roppanós textúrájával és friss ízével a nyári saláták szuper alkotóeleme. A salátákba egyébként a friss karalábélevelek is kiválóan passzolnak – és így nem megy kárba azok magas tápanyagtartalma sem!
A karalábé talán legnépszerűbb felhasználási módját a rengeteg karalábéleves és vegyes zöldségleves képezi, közülük is igazi közönségkedvenc a karalábékrémleves. Az interneten számos remek receptet találhatunk, érdemes kicsit olvasgatni, nézelődni!
Az egészséges és tápláló karalábéfőzelék szintén klasszikus étel. A petrezselyemtől kezdve számos más fűszerrel kiegészíthetjük karalábé kissé édeskés, kellemes ízét.
A karalábé receptek nem állnak meg a salátáknál, leveseknél és főzelékeknél. A kicsit bátrabb szakácsok számára érdemes kipróbálni a töltött, illetve rántott karalábét is!