Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Karalábé: egy egészséges és sokoldalú zöldségféle

Módosítva: 3/10/2025 Szerző: Szimpatika Forrás: tudatosvasarlo.hu 2 perc egészségVitaminokTáplálkozásZöldség-gyümölcsÁsványi anyagokmagnéziumÉlelmiszerekC-VitaminB-VitaminokFolsavvas

A karalábé egy nagyon egészséges és sokoldalú zöldség. A káposztafélék családjába (Brassicaceae) tartozik, ugyanúgy, mint a fejes káposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli. A gumószerűen megvastagodott szárát fogyasztjuk, amely tavasszal a legfinomabb, legropogósabb. Zöld, illetve lila változata is kapható, majdnem egész évben. A karalábé a salátáktól kezdve a leveseken át a főzelékekig sokféleképpen felhasználható.

A karalábé egy őshonos káposztaféle

A vadkáposztától származó karalábé egy észak-európai eredetű növény, amelyet már a tizenhatodik század végétől széles körben termesztettek Nyugat-Európában, illetve a Mediterráneumban.

Miért egészséges a karalábé?

  • A karalábé nagyon gazdag növényi rostokban, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak az emésztőrendszer egészséges működésében. A vízben oldódó rostok emellett segítenek a szív egészségének megőrzésében is.
  • Mivel a karalábé kevés kalóriát tartalmaz és alacsony glikémiás indexű, a kalóriacsökkentett és sószegény diéták remek kiegészítője.
  • Számos ásványi anyagot tartalmaz (többek között kalcium, kálium, magnézium, jód, foszfor, szelén és kén). A kalcium- és magnéziumtartalma segít az erős, egészséges csontozat fenntartásában.
  • A levele szintén hasznos tápanyagforrás, sok vas, karotinoid és egyéb antioxidáns található benne.
  • Vitamintartalma szintén nagyon magas: tartalmaz A, B1, B2, B6 és C-vitaminokat is, így segíti az immunrendszer egészséges működését.
  • Mivel antibakteriális hatással rendelkezik, segíthet a felső légúti megbetegedések és a bőrbetegségek kikúrálásában.

Erre ügyeljünk karalábé vásárlásakor!

Érdemes fiatal, még nem fás gumókat vásárolni, ezek ugyanis sokkal finomabbak. Ezért ha tehetjük, válasszunk olyan karalábégumókat, amelyek repedezéstől mentesek, tapintásra nedvesek, illetve ujjal könnyen benyomhatók. A leveleket is érdemes szemügyre venni, a frissen zöldellő levelek ugyanis szintén arra utalnak, hogy a gumó még friss.

Nyersen is kiváló

Mivel a karalábé magas vitamintartalommal rendelkezik, nagyon ajánlott nyersen is fogyasztani. A gyerekeknek érdemes könnyen fogyasztható csíkokra vágni, amelyeket aztán lelkesen elrágcsálhatnak.

De salákba is remekül passzol felkockázva: roppanós textúrájával és friss ízével a nyári saláták szuper alkotóeleme. A salátákba egyébként a friss karalábélevelek is kiválóan passzolnak – és így nem megy kárba azok magas tápanyagtartalma sem!

Karalábéleves variációk: karalábé krémleves, vegyes levesek

A karalábé talán legnépszerűbb felhasználási módját a rengeteg karalábéleves és vegyes zöldségleves képezi, közülük is igazi közönségkedvenc a karalábékrémleves. Az interneten számos remek receptet találhatunk, érdemes kicsit olvasgatni, nézelődni!

Karalábéfőzelék

Az egészséges és tápláló karalábéfőzelék szintén klasszikus étel. A petrezselyemtől kezdve számos más fűszerrel kiegészíthetjük karalábé kissé édeskés, kellemes ízét.

Egyéb karalábé receptek

A karalábé receptek nem állnak meg a salátáknál, leveseknél és főzelékeknél. A kicsit bátrabb szakácsok számára érdemes kipróbálni a töltött, illetve rántott karalábét is!

Tekintse meg a Szimpatika fogyókúrás termékeit!