A megfelelő alvási póz az agynak is jót tesz

Forrás: MedicalOnline
A megfelelő póz nem csupán kényelmessé teszi a pihenést és az alvást, hanem szó szerint megtisztul tőle az agy is.

Ha a dolgok rosszul vagy nem megfelelő működnek a testünkben, olyan fehérjék keletkeznek, amiknek nem sok hasznuk van. Ezek a BGR szerint az agyban is képesek felhalmozódni, de egy egyszerű trükkel „kiradírozhatók” onnan: ez az alvás.

Amikor alszunk, az agy azon munkálkodik, hogy a glimfatikus rendszer segítségével eltávolítsa a napközben keletkezett „szemetet”. E testi funkciók abban is hatékonyak, hogy az agy megszabaduljon az összecsomósodott fehérjéktől, és serkentsék annak normális működését.

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels

Egy kutatócsoport szerint – amely a Translational Neurodegeneration című folyóiratban publikált egy tanulmányt a témában – számos tényező segítheti a glimfatikus rendszer dolgát. A listában helyet kaptak a többi közt az Omega-3 zsírsavak, de egy igen népszerű (és könnyen kivitelezhető) folyamat is, az oldalt alvás. A kutatók azt gyanítják, hogy az alvás minőségén túl az alvás pozícióján is sok múlik, hogy az elhasználódott anyagcseretermékek eltűnjenek.

A folyamat pontos háttere egyelőre nem ismert, de különféle elméletek már vannak. Ezek közé sorolták azt is, hogy az oldalsó pózban a szövetek (valószínűleg) könnyebben megnyúlnak, így a „méregtelenítés” is jóval hatékonyabban mehet végbe. Maiken Nedergaard szerint felfedezésük hozzájárulhat sok agyi betegség, így a traumatikus sérülés, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, valamint a stroke gyógyításához.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!