A tél titkai: mérgező virág és altató pulyka

Szerző: Z.Zs.
Mérgező virágtól az altató pulykáig – mítoszok és legendák.
A Mikulásvirág képes megölni a háziállatokat és a gyerekeket.

Ez a történtet valószínűleg az egyik legelső urbánus legenda. Egy Hawaiin szolgálatot teljesítő katonatiszt fiát halva találták. A halál oka: mikulásvirág levelet evett. A diagnózis később megjelent egy 1944-es könyvben, melynek címe: Mérgező növények Hawaii-n.

Az amerikai méregközpontok évente több ezer hívást kapnak, melyekben arra panaszkodnak a hívók, hogy valaki Mikulásvirágot evett, de halált egy esetben sem okozott. Edward Krenzelok, a Pittsburgh-i Mérgező Esetek Központjának igazgatója szerint 22 000 esetet néztek át. Eszerint a növény elfogyasztása hányást vagy hasmenést okoz. Ha a gyerek vagy a kutya mégis megette a növény levelét, adjunk neki tejet, vagy kutyakekszet.

Tartsa távol a liliomokat !

Ellentétben a Mikulásvirággal, egyes liliomok mérgezőek. A Lilium longiflorum – más néven karácsonyi vagy húsvéti liliom a macskákra nagyon veszélyes, vesekárosodást okoz. A tünetek 12 óra alatt alakulnak ki, ezért ha a macska hány, letargikus, és nem képes vizelni, irány az állatorvos.

A lobogó tűz melegen tartja az embert – ez igaz, ha a kandalló közelében töltjük a napunkat, mint egy angol lord.

A fatüzelés szép, és van ahol másra nem is igen van lehetőség, de a kandallóból esetlegesen kiszivárgó füst hasonló dolgokat rejt magában mint a cigaretta. A füstrészecskék olyan kicsik, hogy könnyen a tüdőbe hatolnak, és ott fertőzést hozhatnak létre. Egy 2008-as tanulmány szerint a benzo(a)pyrene rákkeltő-anyag szintjét vizsgálták fával fűtött otthonokban. A vizsgálat szerint a rákkeltő-anyag szintje 8 óra fafűtés után négyszer volt magasabb a kiinduló szintnél.

A megoldás: odafigyelés

Keményfákat kell használni, mint például a tölgy és bükk. A kandalló legyen üvegezett, hogy az égéstermék véletlenül se kerüljön a lakótérbe. Érdemes időnként jól átszellőztetni a lakást, és a kályhától messzebb tanyát verni.

A pulyka álmossá tesz.

Egy nagy családi pulykavacsora után mindenki a kanapén ül és bóbiskol. A pulykában tényleg van egy olyan anyag – a triptofán –, mely álmosságot okoz, de ez az anyag megtalálható a csirkében, és kisebb mennyiségben a sertésben és a sajtban is. Az igazi bűnös a pulyka mellé megevett szénhidráttömeg. A szénhidrátok hatására az inzulinkibocsátás nő, ami kipucolja a cukrokat és az aminosavakat a vérből, ettől viszont magasabb lesz a triptofán koncentráció, amely álmosságot okoz. A másik ok, hogy az emésztés elősegítése céljából az agyból a vér a belek felé áramlik, melytől szintén elpilled az ember.

Az új stratégia: Szinte Atkins

Ha képes az étkezés félidejében abbahagyni a szénhidrátfogyasztást, akkor még menthető az este. A fehérje hamarabb telít, és felébreszti az agyat. Krumpli helyett egyen babot, vagy egy jó salátát. A desszertnek úgyse lehet ellenállni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!