A hőguta társállatainkat is fenyegeti

Forrás: Akela Állatpatika
Végre itt a nyár, élvezzük a napsütést, ugyanakkor a hőséget nehezen tudjuk tolerálni, és nincs ez másképp társállatainknál sem.

A hőguta az óvintézkedések betartásával megelőzhető, de ha bekövetkezik, és nem cselekszünk időben, akkor akár végzetes is lehet.

Mit kell tudni a hőgutáról?

A kutyák és a macskák főként lihegéssel hűtik magukat. Ha ez már nem elegendő és testhőmérsékletük kritikusan megemelkedik, az a szervezetükben végzetes károsodásokat okozhat.

Mik lehetnek a hőguta jelei?

A leggyakoribb jelek a sűrű lihegés, magas testhőmérséklet, hányás, levertség, gyors pulzus, erősen kipirult nyelv, nyáladzás, felállási nehézségek, de előfordulhat eszméletvesztés is.
A macskák ugyan jobban tűrik a meleget, de az ő esetükben is kialakulhat hőguta, melynek tünetei a kutyákéhoz hasonlóak.

Hogyan tudunk segíteni?

Ha észleljük a tüneteket, vigyük kedvencünket árnyékos helyre, és mérjük meg végbélen keresztül a testhőmérsékletét (kb. 39,0-39,5 °C fokig normális).
Hőguta gyanúja esetén haladéktalanul hívjunk állatorvost és azonnal kezdjük meg az állat testének fokozatos hűtését. Használjunk hideg vizes törülközőket, vagy ha tudjuk, hűtsük hideg vizes zuhannyal.
A hőguta nem múlik el egyik pillanatról a másikra, a felépülés orvosi segítség mellett is napokig is eltarthat. Addig sajnos nem nyugodhatunk meg, míg vissza nem áll a normális étvágy, az életkedv, az ürítési szokások.

Hogyan előzhetjük meg?

Gondoskodjunk állataink számára megfelelő mennyiségű hideg (nem jeges) vízről, biztosítsunk árnyékos helyet, a lakást sötétítsük be, használjunk hűsítő matracot.
A kutyákat kora reggel vagy késő este vigyük sétálni, ne feledjük, hogy a beton hamar felforrósodik, mely égési sérüléseket is okozhat a mancsokon. Vegyük figyelembe az állat egészségügyi állapotát, mert forróságban pár perc séta is megterhelő lehet!
A nagyon rövidre nyírt bunda jó ötletnek tűnhet, de így megszűnhet a szőrzet hőszigetelő hatása és nem nyújt megfelelő védelmet az UV-sugárzás ellen sem.

Ne hagyjuk kedvencünket az autóban!

A macskáknak helyezzünk ki több vizestálat, ösztönözve őket arra, hogy többet igyanak.

A nyulak ketrecét tegyük árnyékos helyre, ne érje közvetlen napfény és természetesen mindig legyen számukra friss ivóvíz is biztosítva. 

Megoldás lehet még egy permetező spray is, mellyel folyamatosan hűsíthetjük kedvencünket.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!