A hőguta társállatainkat is fenyegeti

Forrás: Akela Állatpatika
Végre itt a nyár, élvezzük a napsütést, ugyanakkor a hőséget nehezen tudjuk tolerálni, és nincs ez másképp társállatainknál sem.

A hőguta az óvintézkedések betartásával megelőzhető, de ha bekövetkezik, és nem cselekszünk időben, akkor akár végzetes is lehet.

Mit kell tudni a hőgutáról?

A kutyák és a macskák főként lihegéssel hűtik magukat. Ha ez már nem elegendő és testhőmérsékletük kritikusan megemelkedik, az a szervezetükben végzetes károsodásokat okozhat.

Mik lehetnek a hőguta jelei?

A leggyakoribb jelek a sűrű lihegés, magas testhőmérséklet, hányás, levertség, gyors pulzus, erősen kipirult nyelv, nyáladzás, felállási nehézségek, de előfordulhat eszméletvesztés is.
A macskák ugyan jobban tűrik a meleget, de az ő esetükben is kialakulhat hőguta, melynek tünetei a kutyákéhoz hasonlóak.

Hogyan tudunk segíteni?

Ha észleljük a tüneteket, vigyük kedvencünket árnyékos helyre, és mérjük meg végbélen keresztül a testhőmérsékletét (kb. 39,0-39,5 °C fokig normális).
Hőguta gyanúja esetén haladéktalanul hívjunk állatorvost és azonnal kezdjük meg az állat testének fokozatos hűtését. Használjunk hideg vizes törülközőket, vagy ha tudjuk, hűtsük hideg vizes zuhannyal.
A hőguta nem múlik el egyik pillanatról a másikra, a felépülés orvosi segítség mellett is napokig is eltarthat. Addig sajnos nem nyugodhatunk meg, míg vissza nem áll a normális étvágy, az életkedv, az ürítési szokások.

Hogyan előzhetjük meg?

Gondoskodjunk állataink számára megfelelő mennyiségű hideg (nem jeges) vízről, biztosítsunk árnyékos helyet, a lakást sötétítsük be, használjunk hűsítő matracot.
A kutyákat kora reggel vagy késő este vigyük sétálni, ne feledjük, hogy a beton hamar felforrósodik, mely égési sérüléseket is okozhat a mancsokon. Vegyük figyelembe az állat egészségügyi állapotát, mert forróságban pár perc séta is megterhelő lehet!
A nagyon rövidre nyírt bunda jó ötletnek tűnhet, de így megszűnhet a szőrzet hőszigetelő hatása és nem nyújt megfelelő védelmet az UV-sugárzás ellen sem.

Ne hagyjuk kedvencünket az autóban!

A macskáknak helyezzünk ki több vizestálat, ösztönözve őket arra, hogy többet igyanak.

A nyulak ketrecét tegyük árnyékos helyre, ne érje közvetlen napfény és természetesen mindig legyen számukra friss ivóvíz is biztosítva. 

Megoldás lehet még egy permetező spray is, mellyel folyamatosan hűsíthetjük kedvencünket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!