Jézus szülőhelyén egyre kevesebb keresztény él

2010. 12. 19.
Szerző: Szimpatika
Bethlehemben, Jézus születésének helyén sokáig a palesztin keresztények adták a lakosság nyolcvan százalékát. Ma kisebbségben vannak.
Betlehem legnagyobb nevezetességét, a Születés templomát idén több mint 1 millió 200 ezer turista és zarándok látogatta meg.
Még soha nem jártak ilyen sokan ezen a szent helyen. A pápa látogatásának évében sem. Talán azért szánták rá magukat oly sokan a látogatásra, mert a városban most viszonylagos béke van.  Betlehem utcáit a palesztin hatóságok védik. Rengeteg az egyenruhás járőr. A szállodák százszázalékos kihasználtsággal működnek.
Természetesen mindenki az éjféli misére szeretne bejutni. Ez azonban szinte lehetetlen. A jegyek már régen elfogytak. A hagyománynak megfelelően a Születés templomába várják a ciszjordániai palesztin hatóság vezetőit és az egyre fogyatkozó palesztin keresztény közösség képviselőit is. Jegyeket kaphattak a luxus szállodák vendégei és vezető politikusok is. Tele vannak az emléktárgyakat árusító boltok és a templomok is. A város Jeruzsálemtől mindössze 5 km-re fekszik.
A kereszténység egyik legszentebb helye ez, hiszen a Biblia szerint itt született meg Jézus. Bár Szent József és Mária Názáretben éltek, és ott történt az Angyali Üdvözlet is. Gábor arkangyal ott jelent meg Máriának, és tudatta vele, hogy ő fogja megszülni az Isten fiát, Jézust. Ezen a helyen Názáretben ma szintén templom áll, az Angyali Üdvözlet temploma. Néhány hónappal az angyal megjelenése után az országban népszámlálást tartottak. Minden férfinak a születési helyén kellett jelentkeznie, Józsefnek és  Máriának ezért Jeruzsálembe kellett mennie. Az úton odafelé szülte meg Mária a poros kisvárosban, Betlehemben a kis Jézust. Egy istállóban, mivel szállást már nem találtak. Jézus születési helye fölé, a késői hívek Betlehemben templomot emeltek, így az eredeti barlang-istállóba csak a templomból lehet lemenni. Lépcső vezet ma oda, ahol Jézus született. Ezüstcsillag jelzi a földön a helyet, ahol Mária világra hozta gyermekét.

A karácsony azóta Jézus születésének szent ünnepe. Hiába hozta azonban el a Megváltó a földre a szeretet vallását, nincs békesség a földön. Még a keresztény felekezetek között sincs.
A keresztények megosztottsága talán éppen Betlehemben a legnyilvánvalóbb. Jézus születésének helyén, a barlang fölé épített  a templomon is, akár a Szent Sír-bazilikán több vallás osztozik: középső része a görögkeletieké, déli szárnya az örményeké, az északi pedig a katolikusoké illetve a protestánsoké. A születés bazilikája a görög ortodoxoké. Itt római katolikusok nem misézhetnek. Jézus születésének helye is a görög ortodoxoké. A római katolikusoké a jászol és a napkeleti bölcsek oltára, továbbá a születés barlangja melletti kápolnák.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!