A tüdőben nyomot hagy a koronavírus

Forrás: Infostart
A koronavírust átvészelőknél megduplázódik a vérrrögök kialakulásának esélye a tüdőben.

A 18-64 éves felnőttek ötöde, a 64 év fölöttieknek pedig negyede tapasztalt koronavírus-fertőzését követően olyan egészségi állapotot, amely a megbetegedés következménye, állapította meg az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési központok (CDC) kutatása a MedicalXpress cikke szerint.

Az összes állapot közül az akut tüdőembólia – a tüdő artériájában kialakuló vérrög – kialakulásának kockázata nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy kétszeresére mind a 65 évnél fiatalabb, mind a 65 évnél idősebb felnőttek esetében. A légzőszervi tünetek, például a krónikus köhögés vagy a légszomj előfordulása hasonló mértékben nőtt meg.

Fotó: Robina Weermeijer/unsplash

A tanulmány több mint 350 ezer olyan ember beteg adatain alapult, akik 2020 márciusa és 2021 novembere között szenvedtek koronavírusban, az ő adataikat hasonlították össze 1,6 millió másik emberével, akik bár orvoshoz fordultak, de nem koronavírussal. A kutatócsoport 26, korábban a hosszú Coviddal összefüggésbe hozott állapot előfordulását vizsgálta. A leggyakoribb állapotok mindkét korcsoportban a légzőszervi tünetek és a mozgásszervi fájdalmak voltak. 

A 65 év alatti betegek esetében koronavírus után a legtöbb állapot kialakulásának kockázata emelkedett, de nem figyeltek meg jelentős különbségeket az agyi érrendszeri betegségek, a mentális egészség állapota vagy kábítószerrel kapcsolatos rendellenességek esetében.

A tanulmány korlátai közé tartozott, hogy nem vették figyelembe a nemre, fajra és földrajzi régióra vonatkozó adatokat, valamint az oltottságot sem. A tanulmány az újonnan megjelent vírusvariánsokat nem tudta figyelembe venni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!