A csalánkiütés okainak felderítése gyermekeknél

Forrás: Pharma Online
Csalánkiütés esetén a diagnózist nehezíti, hogy a tünetek gyakran elmúlnak, mire a gyermek orvoshoz kerül. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy szülőként mivel érdemes készülni a kivizsgálásra.

A csalánkiütés jellegzetes duzzanattal járó, csoportokban elhelyezkedő vagy nagyobb kiterjedésű kiütéseket okoz, melyek testszerte jelentkezhetnek. Súlyosabb esetben arc-, szemhéj-, ajak-, súlyos esetekben nyelvduzzanat, nehézlégzés is társulhat hozzá.

Lehet akut és krónikus is

A csalánkiütés lehet akut, mely hirtelen jelentkezik, akár órákon belül eltűnhet, de 4-6 héten belül elmúlik. A krónikus csalánkiütés 6 hétnél tovább tart, ez idő alatt a csalángöbök eltűnhetnek, majd más testrészen felbukkannak.

Az akut csalánkiütés hátterében gyermekkorban leggyakrabban valamilyen fertőzés (legtöbbször vírus) áll, gyakran jelentkezik légúti hurut kapcsán is, de kiválthatja allergia is (például gyógyszer- vagy ételallergia). A krónikus csalánkiütést is okozhatja fertőzés, de előhozhatja a hideg, meleg vagy nyomásérzékenység, napfény, sőt intenzív edzés vagy érzelmi hatás (például stressz, szorongás) is.

Fotó: Jeremiah Lawrence/unsplash

A csalánkiütés kivizsgálása

Ahhoz, hogy a kezelőorvos meg tudja állapítani, milyen további vizsgálatok elvégzésére lesz szükség a diagnózishoz, nagyon alaposan kikérdezi a szülőket a gyermek tüneteiről. A kórelőzmények és a csalánkiütéssel összefüggésbe hozható egyéb panaszok megismeréséhez az alábbi kérdéseket lényeges, hogy meg tudjuk válaszolni az orvosi konzultáció során:

  • Mikor jelentkeztek először a tünetek?
  • Köthető-e valamihez a megjelenésük? (pl. új étel bevezetése, testedzés, betegség, gyógyszerszedés, fürdés meleg vízben, stressz)
  • Melyik testrészen jelent meg csalánkiütés és mennyi ideig?
  • Jelentkezett-e egyéb tünet is a csalánkiütés mellett? (pl. szem-, vagy ajakduzzanat, orrfolyás, nehézlégzés)

Érdemes a kivizsgálás előtti hetekben ezeket megfigyelni és egy tüneti naplóban részletesen feljegyezni. Sokszor a számunkra lényegtelen információ ad értékes útmutatást a kezelőorvos számára a további kivizsgáláshoz.

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a csalánkiütés kivizsgálása és sok esetben hosszadalmas kezelése a szakemberek számára is kihívást jelent. A sikeres kezelés ellenére sem ritka, hogy a tünetek egy éven belül újra jelentkeznek, azonban a diagnózist követő ötödik év végre a gyerekek többsége tünetmentes.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!