Rákölő vírust tesztelnek embereken

Forrás: MedicalOnline
A génmódosított mikroorganizmusok szelektíven megfertőzik és elpusztítják a rákos sejteket, míg az egészségeseket megkímélik.

A CF33-hNIS esetében a himlővírus a rákos sejtbe belépve addig sokszorosítja magát, míg a sejt felrobban, új vírusrészecskék ezreit szabadítva fel ezzel. Ezek antigénként működnek, és arra serkentik az immunrendszert, hogy megtámadja a közeli rákos sejteket. Az eddigi állatkísérletek igazolták a készítmény hatékonyságát, de a technológiát embereken még nem próbálták ki.

A City of Hope Los Angeles-i rákkutató központ és az ausztrál biotechnológiai vállalat, az Imugene a közelmúltban jelentette be, hogy első alkalommal adták be a vírust egy páciensnek. Daneng Li, a City of Hope onkológusa és vezető kutatója szerint korábbi vizsgálataik bebizonyították, hogy az onkolitikus vírusok a rák elpusztítására ösztönözhetik az immunrendszert, a stimulálással pedig növelhetik az egyéb immunterápiákra való érzékenységet.

Az emberi kísérletezés első fázisában a módszer biztonságosságát mérik fel. A vizsgálatba száz beteget akarnak bevonni, akik mind áttétes vagy előrehaladott szilárd daganattal küzdenek, és akiknél korábban legalább két standard terápia sikertelennek bizonyult. Az alanyok kis dózisú, közvetlen injekcióként vagy intravénásan bevitt gyógyszert kapnak. Amennyiben a CF33-hNIS jól tolerálhatónak bizonyul, további teszteket végeznek majd vele.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!