Orvosi bravúrral mentettek meg egy zsiráfot

Forrás: zoozoo.hu
Msituni, a San Diegó-i Állatkert zsiráfja olyan rendellenességgel született, melynek következtében mellső lábai nem megfelelően hajlottak – írja az IFLScience. Ám egy speciális orvosi eszközzel megtanult járni.

A most három hónapos nőstény nem tudott járni, állapota miatt a természetben valószínűleg elpusztult volna. Szakértők egy csoportja a közelmúltban azonban olyan speciális eszközt hozott létre, amely segíti Msitunit a járásban. Az amerikai Hanger Clinic munkatársainak komoly kihívást okozott a feladat, hiszen hasonló pácienssel még nem dolgoztak. A csapat először öntvényeket készített az állat lábairól, majd kialakították az egyedi, grafit tartalmú merevítőt.

Msituninak végül csak egy speciális eszközre volt szüksége, a másik lábat egy egyszerűbb orvosi merevítővel sikerült helyre tenni. „Óriási sikerélményt érzek” – mondta Ara Mirzaian, a Hanger Clinic ortetikusa hozzátéve, hogy korábban nem dolgozott még vadállatokkal.

Egyre több állatkert fordul egészségügyi szakemberekhez, hogy segítsenek lakóiknak. Bár egyszerűbb beavatkozásokat általában az intézmények gondozói vagy állatorvosai is el tudnak végezni, bizonyos esetekben komolyabb szakértelemre van szükség.

Msituni élete eddig nem volt könnyű: mellső lábát érintő betegsége mellett születése után vére is megfertőződött, amit antibiotikummal kellett kezelni, hátsó lábai pedig szabálytalanul helyezkedtek el, ezért patahosszabbítóra volt szüksége. Mivel lábai már helyreálltak, nem kell merevítőt hordania, és gyógyszert sem adnak neki. Utóbb a kicsi az állatkert szafari parkjának többi zsiráfjával is megismerkedett, és összebarátkozott a nála négy nappal fiatalabb Nuruval. Sajnos Msitunit anyja nem fogadta vissza, de egy másik nőstény maga mellé vette, így minden esélye megvan az egészséges életre.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!