Tippek a nyári terepfutáshoz

Forrás: ArvaliCom
Hamarosan beköszönt a nyár, ami a meleg ellenére rengeteg futót csábít a természetbe. Ahogyan a téli futásnak, a nyári tevékenységnek is megvannak a maga szabályai, amiket érdemes betartani, ha szeretnénk sikeresen, sérülés nélkül teljesíteni a távokat.

Alap, de ne felejtsük!

Ha terepfutásra adjuk a fejünket, mindenképpen érdemes odafigyelni néhány dologra, ami ugyan alapvetőnek tűnik, mégis sokszor elfelejtjük őket. Nagyon fontos a megfelelő hidratáció, ezért mindenképpen vigyünk magunkkal elegendő folyadékot, főként vizet, illetve emellett hosszabb távok, nagyobb igénybevétel esetén hidratációs folyadékot, valamint energiaszeleteket, amelyek a lassú felszívódásuk miatt hosszabb ideig biztosítják az energiát. A futás előtti bemelegítésre is figyeljünk, ugyanis az egyenetlen terepen könnyedén lesérülhetünk, ha nem tesszük. Egy egyszerű elsősegélycsomagot is érdemes magunkkal vinni, ugyanis a természetben könnyen szerezhetünk apró sérüléseket, karcolásokat, melyeket jobb azonnal ellátni. Természetesen az UV-védelemről sem szabad megfeledkezni, és a nagyon meleg napokon érdemes olyan területet választani a futáshoz, ami árnyékos. Napsütéses időben elengedhetetlen, hogy sapkát viseljünk, ugyanis a fák sem nyújtanak teljes védelmet, ezért könnyedén napszúrást kaphatunk. Ha lehet, ne a déli órákban fussunk: a nap végén sokkal kellemesebb, hűvösebb időben élvezhetjük a terepfutást. Futás végén pedig ne felejtsük el a nyújtást sem.

Mit érdemes viselni terepfutáshoz?

Bár nyáron nyilvánvalóan elengedhetjük a réteges öltözködést, és kevesebb speciális ruhára van szükségünk, mégis fontos figyelni rá, hogy mit viselünk. A nagy melegben mindenképpen olyan ruhát vegyünk fel, ami jól szellőzik, és lehetőleg pamutból vagy más jó nedvszívó képességű anyagból készül. Ne feledkezzünk meg a futózokniról sem, amely megvédi a lábunkat attól, hogy feltörje a cipő. Ha pedig táskát viszünk, mindenképpen kicsi és könnyű darabot válasszunk, például egy kényelmes övtáskát.
Az egyik legrangosabb hazai terepfutóversenyen, a Mátrabérc Trailen nemrég Józsa Gábor győztes időt futott. Az olimpikon futó elmondta, hogy mindezek mellett a megfelelő futócipő kiválasztása is elsődleges fontosságú terepfutáskor. „A terepfutáshoz több minden szükséges: kitartás, felkészülés és megfelelően kiválasztott futócipő. Ha a cipő kényelmetlen, az hátráltatja a teljesítményt és elveszíthetjük a futással járó élményt. Nagyon fontos tehát, hogy a cipő megfeleljen az elvárasainknak. A jó futócipő kiválasztása továbbá azért is fontos, hogy elkerüljük a sérüléseket” - tette hozzá Józsa Gábor, olimpikon futó, aki heti hét alkalommal fut család és kisgyerek mellett, átlagban 100-120 kilométert egy héten.

Hol próbálhatjuk a ki a terepfutást?

Magyarországon rengeteg gyönyörű túraútvonal van, melyek remekül alkalmasak a terepfutásra is. Érdemes felfedezni a Börzsöny vagy a Mátra vidékét, ahol többek között remek kilátást ígér például a Kékestetőre tartó vagy a Mátrabércen végighaladó túraútvonal is.

„A természetben futni hatalmas élmény, és nemcsak energiával, de boldogság hormonokkal is feltölt egy terepfutással töltött délután, sokkal inkább, mintha a városban futnánk. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is pozitív hatással van ránk. A fenti szabályok betartásával pedig kellemes és biztonságos lesz a futás, már az első alkalommal is” - tette hozzá Bürge Mariann, terepfutó specialista, aki harmadik helyezést ért el az említett Mátrabérc Trail versenyen. Mariann heti 3-4 napot edz, hetente 50-60 kilométert fut, ami 2-3 rövidebb és heti egy hosszabb futásból tevődik össze. Mindezek mellett pedig keresztedzésként funkcionális edzéseket végez.

Ha azonban a fővároshoz közelebbi helyszínre vágyunk, akkor a Budai-hegységben is kipróbálhatjuk a terepfutást. A Hármashatár-hegyen nagy népszerűségnek örvend például a Panoráma-kör, de haladóknak a Balboa-kör is remek választás. Ha könnyedebb terepre vágyunk, érdemes kisebb erdőkben és kevésbé megerőltető túraútvonalakon elkezdeni a terepfutást, például a Péterhalmi-erdőben, ahol rövidebb útvonalon és egyszerűbb terepen futhatunk. Ha azonban nem szereted az emelkedőket, kiváló választás lehet a Kosbor-kör is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!